Konstantin

Januári Tünetek

2010.01.12. 12:21

Programkereső

1 zenész, 2 nő, 5 csatorna és még több program - így indul 2010 a Tünet Együttesnél.

A Tünet Együttes decemberben elindította középiskolásoknak szóló programját, melynek keretében a társulat tagjai interaktív és szórakoztató formában ismertetik meg a diákokat a kortárs tánc alapmozdulataival  és -kérdéseivel. A program magánszemélyek és -vállalatok segítségével, a Summa Artium Mecénás Napi árverésén elnyert támogatásokból valósul meg. A Kortárstánc-iskola című középiskolai beavató-program célja a kortárs művészetek, kiemelten a kortárs tánc megismertetése a középiskolás korosztállyal interaktív és szórakoztató formában. A beavató-program három részből tevődik össze: A beavató foglalkozás keretében Tünet Együttes tagjai, Vadas Tamara, Szász Dániel és Peer Krisztián dramaturg interaktív formában adnak ízelítőt egy testnevelés óra keretén belül, a diákoknak a kortárs tánc alapmozdulataiból és -gyakorlataiból. Ezt követően kötetlen beszélgetésre invitálják a diákokat, ahol frissen szerzett élményeikről és tapasztalataikról beszélgethetnek a társulat tagjaival. A program második és harmadik részében a diákok ellátogatnak egy Tünet-előadásra majd ezt követően az alkotók beszélgetnek a diákokkal a látottakról, és körüljárják az adott előadás szemszögéből is a kortárs tánc és színház kérdéseit. (Az iskolák jelentkezését a panka@tunetegyuttes.hu e-mail címen várják.)

Olyan furcsa vagy ma - Tünet Együttes
Olyan furcsa vagy ma - Tünet Együttes

Január 24-25-én újra látható az együttes két ritkán játszott darabja. Az Olyan furcsa vagy ma című majdnem-szólóban az Egy Kiss Erzsi Zenéből és a Qualitonsból is ismert sokoldalú zenész, G. Szabó Hunor elektromosgitár-impróját és Vadas Tamara átváltozásait a Kiégő Izzók vetítése kíséri.  Szabó Réka újra látható a színpadon Lomtalanítás című "szinglibalettjében".  A különleges léleklomtalanítás szövege Szabó Réka és Petri Lukács Ádám közös műve.

A Tünet Együttes új darabjában - Az élet értelme - avagy időmúlatás 60 percben - nem kisebb kérdést feszeget, mint hogy mi is az élet értelme. Mit jelent értelmesen tölteni azt az időt, ami most múlik, meg most is, meg amíg kimondom, hogy "most", addig is? Megfogalmazhatók-e válaszok, és ha igen, nem oltják-e ki ezek egymást? A színházban, ahogy a hétköznapi életben is: ha mindent meg akarsz kapni, mindenről lemaradsz. A darab struktúrája modellezi azt a választási kényszert, amely egész életünket átszövi: a kezdet és a vég között kavargó káosznak csak a néző intenzív figyelme, valamely kiválasztott részletben való elmélyülése adhat értelmet. Az előadáshoz Bill Viola Nantes Triptych című munkája szolgált inspirációul.

Az élet értelme - Tünet Együttes
Az élet értelme - Tünet Együttes

A Szabó Réka rendezésében Peer Krisztián dramaturg és a szereplők alkotói közreműködésével megszülető bő 60 percnyi időmúlatásban a Tünet Együttes korábbi előadásaiból már jól ismert előadók (Góbi Rita, Gőz István, Szabó Márta, Szász Dániel, Vadas Zsófia Tamara) mellett ezúttal feltűnik az ex-krétakörös Bánki Gergő is.