Konrád, Tivadar

...böjttől szerelemig

2010.02.22. 12:26

Programkereső

Énekek Éneke, táncok tánca, szerelmek szerelme, istenek istene, böjtök böjtje. Háromszék Táncegyüttes, csodás erdélyi népzene, szenvedélyes felföldi vokál. Hagyományos és új. Férfi és nő. Szentháromság és ember.

Barátság és szerelem? Bánat vagy boldogság? Testi vagy spirituális? Önkínzás vagy megtisztulás? Vallás vagy hit? Átok vagy áldás? Halál vagy örök élet? Lírai impressziókkal telített, expresszív táncköltemény érzelmektől túlfűtött belső monológokkal Furik Rita rendezésében.

A Háromszék Táncegyüttes 1990-ben alakult Sepsziszentgyörgyön. A város, melynek háromnegyede magyar nemzetiségű, Székelyföld jelentős kulturális központja. A táncegyüttes célkitűzése az erdélyi magyar népzene és néptánc bemutatása művészi értékű előadások segítségével. Közel kétezerszer léptk közönség elé Erdélyben, több alkalommal vendégszerepeltek Magyarországon és külföldön, melyek közül különösen fontosak számukra az önálló műsoraikkal tartott turnék.

Háromszék Táncegyüttes
Háromszék Táncegyüttes

A Háromszék Táncegyütteshoz tartozik az M-Stúdió, amelynek társulata a mozgás- és táncszínház területén kíván új, formateremtő előadásokat készíteni Uray Péter művészeti vezetésével. A sepsziszentgyörgyi Lajtha László Alapítvány népzene- és néptánctalálkozóin a résztvevők a ma még élő hagyományőrzőkkel találkozhatnak. Hasonló az alapgondolata a Kommandói Cigányfolklór Tábornak, amely azzal a céllal született, hogy betekintést nyújtson a cigányság kultúrájába szintén az alapítvány rendezésében.

A "...böjttől böjtig..." című darab férfi és nő kapcsolatának világát szimbolizálja. A böjt az ember legbensőbb ügye - mondta a Háromszék Táncegyüttes legújabb produkciójáról Furik Rita, a "...böjttől böjtig..." című előadás rendező-koreográfusa. De a felvidéki származású, Magyarországon dolgozó vendégrendező nemcsak vallásos böjtre gondol, hiszen aki hittel böjtöl, megtisztul a világ dolgaitól, és bámulatosan fogékony lehet a szellemi dolgok iránt. A böjtre tehát nem Istennek van szüksége, hanem nekünk. Templommá válhat a testünk, ahogy ezt Krisztus képviselte. Ő már nem a törvényre épít, hanem a kegyelemre.

A böjt és a szerelem ilyeténképp összetartozó fogalmak, hiszen aki szerelmes, gyakran megfeledkezik az evésről, mert csak egy valaki éltet: megőrzöd a szíved, újjászületsz, és ez a valódi, szellemi böjt elvezethez a gyűlölettől a szeretethez, a rabságból a szabadságra, az igaz szerelemhez.

Az előadás a szeretet és a szerelem tüzének jegyében készült, amint az Énekek Éneke is. "Tégy engem, mint pecsétet a szívedre... erős a szeretet, mint a halál... lobogó tűz, mint az Úrnak lángja. Sok víz nem tudja eloltani a szeretetet." (Énekek Éneke 8:6-7) Konkrét történet tehát nincs, ám az elhangzó, tájegységekhez kötődő dallamokkal mindent el lehet mesélni, hiszen a tánc maga az élet, és abban tetten érhető a cselekmény. A felvidéki, erdélyi zenei anyag is egy szerelem, miként az egyedi erdélyi táncokat sem lehet semmihez hasonlítani. A rendező azt szeretné, ha nemcsak a folklór eléggé zárt világához tartozók néznék meg, hanem minél többen kíváncsiak lennének az új előadásra.

2010. február 28. 19:00
Fesztivál Színház
„...böjttől böjtig..." - Háromszék Táncegyüttes - Sepsiszentgyörgy

Rend.-kor., jelmez: Furik Rita
Társalkotó: Ivácson László
Zenei szerk.: Fazakas Levente