Luca, Ottilia

"Kinek szíve merre vezet"

2010.03.22. 12:34

Programkereső

Művészetek határok nélkül - hirdeti az alapításának 15. évfordulóját ünneplő Égtájak Iroda évnyitó gálaestje március 22-én, hétfőn este 7 órától a Vígszínházban.

Az idén 15. születésnapját ünneplő Égtájak Iroda immár másfél évtizede a kultúra eszközeivel keresi, kutatja, építi és ápolja a kapcsolatokat Magyarország és a külhoni magyarság között. Az Égtájak idei gálaestjén természetesen a kultúráé a főszerep: a zene, a tánc, az anyanyelv sokszínű egysége jelenik meg a színpadon.

Égtájak Iroda nyitórendezvény
Égtájak Iroda nyitórendezvény

Az Égtájak Iroda szellemében a gálaműsor alapmotívuma a keresés: a kultúra lüktetésére, ritmusára találkoznak 7 ország művészei: zenészek, táncosok, színészek, költők, írók, rendezők és mindannyian, akiknek fontos a külhoni magyarság kultúrája. Aki keres, az talál. A kulturális találkozások alkalmat adnak egymás felfedezésére, megismerésére. A közös hang, a közösség megtalálásának öröme felülírja a határokat, a korlátokat, a különbségeket. A különleges műsorfolyam reprezentálja az Égtájak Iroda szerteágazó tevékenységét, szinte az összes alkotó területet érinti: a tánctól a gasztronómiáig.

A 15. jubileumi gálaest fellépői között találjuk Markó Béla költőt, Románia miniszterelnök-helyettesét, az RMDSZ elnökét, aki "eredeti foglalkozásához" visszatérve saját költeményét adja elő. A húsztagú Egyesített Kárpát-medencei nagyzenekar húzza több mint nyolcvan Kárpát-medencei néptáncos talpalávalóját Csíkszentdomokostól Balánbányáig. A gálaesten hét régió művészei együtt hirdetik: modern és hagyományos együtt élnek szakadatlan, határok és korlátok sem képesek szétszakítani a magyar kultúrát.