Beáta, Izolda, Lea

Táncfórum tizedszer

2010.04.05. 00:48

Programkereső

A Nemzeti Táncszínház jubileumi, április 17. és 29. közt, két helyszínen, a várbeli épületében és a Művészetek Palotájában tartandó rendezvényén sor kerül premierekre és budapesti bemutatókra, a sztárvendég pedig a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo lesz.

Premierre készül a Duna Művészegyüttes Barocco rustico - A négy évszak címmel. Vivaldi és Ökrös Csaba muzsikájára, Orza Calin és Juhász Zsolt koreográfiájára a népzene és a barokk zene, a magyar néptánc és a barokk világa, múlt és jelen, hagyomány és kísérletezés, az autentikus néptánc és az újító művészi felfogást tükröző koreográfiák alkotnak elválaszthatatlan egységet. A Duda Éva Társulat Faun című  új produkciójában a fantázia elvarázsolt, egyszerre elbűvölő és sötéten fenyegető világa kap hangsúlyt. A Magyar BalettSzínház és a South Bohemian Ballet Bumm... címen mutatja be Egerházi Attila, Mario Radacovsky és Rui Horta koreográfiáit; az est címe a színház - mással fel nem cserélhető - "varázsvilágát" szimbolizálja. A fesztivál keretében látható először Budapesten a Szegedi Kortárs Balett Beethoven-darabokra készített, Unisono című előadása (kor.: Mauro Astolfi, Juronics Tamás). A programban Fodor Zoltán alkotói estje is helyet kapott, melyen saját együttese, az Inversedance, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei lépnek fel. Grecsó Zoltán Pikáns története a konyhaasztalon zajló eseményeket mutatja be, A Hullámos és a Nimfa pedig két színes tollú, rikácsoló papagájról szól.

Két gyerekelőadás premierje is a Táncfórumhoz kapcsolódik: a Bozsik Yvette Társulat Péter és a farkas, valamint a Magyar Mozdulatművészeti Társulat Répa, retek, mogyoró címmel hoz létre produkciót.

A jubileumi Táncfórumhoz fotókiállítás is kapcsolódik, amelyet Papp Dezső emlékére rendeznek közösen az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumával. Az eseménysorozat a Tánc Világnapján rendezett gálán zárul, ahol átadják a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait.

A Táncfórum vendége a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo: