Gábor, Karina, Ders

Sinfonia Eroica

2010.04.08. 00:02

Programkereső

Beethoven, Mozart és Jimmy Hendrix. Hét táncos. Eufóriáig hajtott, sodró lendületű koreográfia. Csupa életigenlés. Igazi csemege.

A belga Michèle Anne De Mey mozdulatnyelve folyékony, gyengéd, könnyed és világos. A koreográfiájából áradó érzékiség, spontaneitás és mélyen emberi törékenység egészen elvarázsolja a nézőt. Beethoven monumentális harmadik (Eroica) szimfóniája csak ugródeszkaként szolgál: a koreográfus a tánc felszabadító, boldogító erejét helyezi a középpontba. A darabban folyamatosan keverednek az érzelmek: a komolyság és a játékosság, a lendület és a szemlélődés, az erő és a lázas energia. Ebben az előadásban a mozdulat a zene foglya, megszállottja: követi az áradó, gigantikus hangözönt. Tökéletes szinkronban végrehajtott mozdulatsorok, könnyed, évődés, civakodás, egy kötélpálya a színpadon, vízzel telt vödrök kerülnek elő és a táncosok gondtalan gyerekek módjára csúszkálnak percekig.

Michèle Anne De Mey belga koreográfus táncosként megjárta a Béjart alapította Mudrát, dolgozott Anne Teresa De Keersmaekerrel, 1990-ben alapította meg saját társulatát: a bemutatkozásra készült a Sinfonia Eroica, melyet a 2006-ban újított fel. Michèle Anne De Mey 2005 óta a Charleroi/Danses koreográfiai központ művészeti igazgatója.

2010. április 16., 17. 20:00 - Trafó - Kortárs Művészetek Háza

Sinfonia Eroica 

Koreográfus: Michele Anne De Mey

Asszisztens: Gregory Grosjean

Asszisztens és zenei tanácsadó: Thierry De Mey

Előadók: Gabriella Iacono, Adrien Le Quinquis, Gala Moody, Ashley Chen, Leif Firnhaber, Kyung Hee Woo, Thi Mai Nguyen

Díszlet: Michel Thuns

Fény: Simon Siegman

Jelmez: Isabelle Lhoas

Zene: Wolfgang Amadeus Mozart (a Bastien und Bastienne nyitánya), Ludwig van Beethoven ("Eroica" szimfónia, quadrille No. 7, "Eroica" variációk), Jimi Hendrix