Emőke

Egymásra figyelve

2010.04.23. 08:48

Programkereső

Idén május 6. és 10. között zajlik az L1 Kortárs Táncfesztivál a Bakelitben és a Gödörben. A hazai alkotók mellett a fesztivál lengyel, cseh, dán, szlovén alkotókat is fogad a DNA jóvoltából. A találkozó szervezői szeretettel várják a táncról nyitottan gondolkodó nézőket.

- Kilenc éve rendezitek meg az L1 Kortárs Táncfesztivált. Milyen tendenciákat tapasztalsz 2002 óta?

- Fesztiválunk célja az, hogy nemzetközi szinten is összehozzuk az alkotókat, hogy az itthoni táncosoknak is mutassunk olyan előadásokat, melyek kívül vannak a mainstreamen, és hogy a nézőket is megtanítsuk mást fogyasztani, mint amit megszoktak. Az L1 Egyesület, melyben hét alkotó társult 1998-ban, mindig is olyan műhely volt, mely nyitott a kísérletezésre. Az L1 Kortárs Táncfesztivál sokáig elsősorban az L1-tagok előadásainak, akcióinak adott lehetőséget, de aztán elkezdtünk hazai, nem L1-tag alkotókat is hívni, és ez a folyamat felerősödött, amikor kilépett három-négy tagunk az Egyesületből. Idén egyrészt - egy nemzetközi együttműködés keretében - a partnerországokból hívtuk meg a fellépőket, másrészt lesznek hazai előadások is. Jó néha egymás figyelmében megfürödni, pozitív visszajelzést kapni és nem csak kritikát. Alkotóként fontosnak tartom, hogy nyitottak legyünk az új impulzusokra, ne szűküljünk be, lássunk rá a szakmánkra.

Ladjánszki Márta
Ladjánszki Márta

- Kérlek, mutasd be az L1 Kortárs Táncfesztivál szervezésében közreműködő DNA-t!

- A Development of New Art friss formáció. A prágai székhelyű Nova Sit közösség hívott minket partnerként egy európai uniós együttműködésre, mely a 2009/2010-es évadra szólt, de nem titkoljuk, hogy a jövőre nézve is vannak már terveink. A DNA fő feladatának azt tekinti, hogy a partnerországokkal, Dániával, Csehországgal, Szlovéniával, Szlovákiával, Lengyelországgal és Magyarországgal közösen szervezzenek eseményeket, főleg tánc és színházi vonalon: van ösztöndíjprogramunk, színházi, tánc- és workshop-fesztiválunk, itthon pedig Bojan Jablanovec szlovén rendező művészeti irányításában egy ősbemutatóval nyitunk.

- Milyen szempontok szerint válogattok a fesztiválra?

- Én és Berger Gyula válogattunk idén. A magyarok közül olyan alkotókat választottam, akik mernek szabadok, vállalkozó szelleműek lenni, és több elismerést érdemelnének, mint amennyit itthon kapnak! Szente Borbála annak idején Hargitay Ákossal dolgozott, közel két éve már Berlinben él. Mindig is erős alkati és személyiségbeli jegyekkel bíró táncosnak tartottam őt, ezért élete első szólóját látatlanban is meghívtam. A másik magyar meghívottunk a Hodworks, azaz Hód Adrienn Supra Hits című előadása: egy izgalmas darab, nagyon jó technikájú táncosokkal, megfűszerezve Adrienn csapongó stílusával. A külföldiek esetében fő szempont volt, hogy DNA-tagországból jöjjenek. A szlovén rendező ősbemutatójával kezdjük a programot, majd folytatjuk egy nagyon erős cseh fizikai színházzal, a Spitfire Companyval, dán vendégünk, Sara Gebran egy nagyon érdekes nemzetközi projektjéről tart előadást, majd hihetetlenül jó táncosok következnek Szlovéniából egy duettel Rosana Hribar és Gregor Lustek, végül fellép egy lengyel szólista, Dominika Knapik, majd egy lengyel csoportos formáció, a Towarzystwo Gimnastyczne zárja a fesztivált. Szeretnénk elérni, hogy nézők ott maradjanak velünk az előadások után is, hogy beszélgethessenek a fellépőkkel. A kísérő eseményeinkre is büszkék vagyunk: a nyitópartin az ausztrál Rob Longstaff, egy elképesztő hangú és habitusú művész zenél, a záróünnepségre pedig régi alkotótársaimat és barátaimat, Kókai Jánost és Varga Zsoltot kértem fel.

- Az NCA, az OKM és az NKA mellett sikerült bevonni a résztvevő országok kulturális intézményeit is támogatóként.  

- Az L1 Egyesület infrastrukturális fenntartásához az OKM és az NCA jelentősen hozzájárul, az NKA Táncművészeti Kollégiuma pedig a fesztivál létrejöttét támogatja már a kezdetektől. Ezekhez a forrásokhoz csatlakozott idén az európai uniós támogatás. A nemzetközi kulturális intézetek is sokat segítenek, hosszú távú együttműködés köt össze minket már néhány éve. De szeretném hangsúlyozni azoknak a barátoknak, segítőknek a munkáját is, akik kreativitásukkal, befektetett energiájukkal járulnak hozzá a fesztivál sikeréhez, mint grafikusunk, Korolovszky Anna, vagy a videós dokumentálásért és promoanyagért felelős Lajti Balázs. A jövőben pedig szükségem lesz egy munkabíró és hatékony menedzserre is, mert szeretnék "csak" a művészeti vezetője lenni a fesztiválnak, nem a lebonyolítója, ugyanis pillanatnyilag ez utóbbi feladat sokkal több időt és energiát igényel tőlem.

Az L1 Fesztivál honlapján részletesen megtalálható a május 6. és 10. közötti rendezvénysorozat programja.