Benedek

Tánclépésben a Westminsterbe

2010.04.23. 09:40

Programkereső

Míg választások idején a Nemzeti Táncszínház Válasszon minket! szlogennel maga és a Táncfesztivál mellett kampányol, Nagy-Britanniában a tánc a politikai harc komoly kérdése lett.

A május 6-i brit parlamenti választásokra a táncosok is készülnek. A Dance UK szervezet arra kérte a tánccal foglalkozókat, hogy e-mailben keressék meg választókerületük képviselőjelöltjeit, és kérdezzék meg tőlük, győzelmük esetén hogyan támogatnák a táncot.

Ha szabadidős sporttevékenységnek tekintjük a táncot, Nagy-Britanniában csak a foci előzi meg népszerűségben. Mintegy 4,8 millió brit táncol, negyvenezren dolgoznak ezen a területen és tízezren tanulják, a Strictly Come Dancing (a Szombat esti láz szigetországi megfelelője) pedig a nézettségi listák élén áll. A kampány célja ennek megfelelően az, hogy elérjenek minden képviselőjelöltet, felhívják figyelmét arra, millióknak fontos a tánc, és bekapcsolják őt a környék táncéletébe. Bár az utóbbi években - különösen a 2006-os Dance Manifestónak köszönhetően - jelentős előrelépés történet a területen, a szervezők reményei szerint az e-mailek hatására az állami finanszírozás nem csökken, hiszen a tánc az egészségmegőrzésben és az oktatásban is szerepet játszik.

Eddig több mint negyven reménybeli képviselő válaszolt a levelekre. Köztük van munkáspárti, liberális és angol demokrata, konzervatív, zöldpárti és függetlenségi párti jelölt, egykori táncos, szülő, akiknek a gyereke táncórára jár, a Strictly Come Dancing rajongója, sőt Aberdeenből a kerület jelenlegi képviselője, a Parlamenti Összpárti Tánccsoport alapítója és titkára válaszolt, de a kampányban mindannyian teljes mellszélességgel kiállnak a táncosokért. Hogy a választás után mi marad az ígéretekből, a jövő titka, de a DanceVote 2010 weboldal megmarad, hogy a parlamenti képviselőket megkérdezhessék, mit valósítottak meg ígéreteikből.

A DanceVote 2010 kampányfilmje: