József, Bánk

Láncban táncolnak és utcákon zenélnek

2010.04.25. 23:31

Programkereső

Öt külföldi néptáncegyüttes, valamint pécsi és veszprémi fiatalok közreműködésével zajlik a héten a Pécsi Táncmaraton, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A történelmi belváros, valamint a megújult terek muzsikaszóval és bárki számára nyitott táncos félórákkal hirdetik az európai folklór sokszínűségét.

A Nemzetközi Ifjúsági Találkozó és Folkműhely alcímmel illetett eseménysorozat célja, hogy néhány napon át folyamatos jelenlétet biztosítson az európai folklór értékei számára a kulturális fővárosban. A rendezvényre érkező finn, török, litván, bolgár és erdélyi táncosok délelőttönként iskolákban, délutánonként pedig az utcákon és tereken szerepelnek, s igyekeznek megmozgatni a közönséget is. Három este pedig pécsi fiatalokkal kiegészülve adnak műsort a Jókai téren.

Táncmaraton
Táncmaraton

A Pécsi Kulturális Központ, valamint a Mecsek Táncegyüttes Egyesület és a Hagyománytár Alapítvány szervezésében megvalósuló program apropóját a tánc április 29-i világnapja adja - eképp az egyhetes fesztivál is e napon tetőzik. A világnapon 4 órakor Pécs nemrég megnyitott főterét fiatal táncosok százainak kavalkádja veszi birtokba, hogy az aznapi "Lánc-tánc" során egy különleges táncos rítus színterévé varázsolja a Széchenyi teret. A bolgár, török és más európai táncok mellett a közönség a hazai folklór felidézéséből is aktívan kiveheti a részét.

Délután öt órától a Jókai téren lesz látható a külföldi táncosok, valamint a Veszprém Táncegyüttes, a Tanac és a nemrég Pécs2010-nagykövetté avatott Mecsek Táncegyüttes gálaműsora a Tánc Világnapja tiszteletére. Az előadást nemzetközi est követi az Ifjúsági Házban, ahol bárki bekapcsolódhat a résztvevő népek és a hazai nemzetiségek táncait felsorakoztató mulatságba.

Az eseménysorozat résletes programja a Táncmaraton weboldalán olvasható.