Benedek

Programok a Tánc Világnapján

2010.04.28. 11:04

Programkereső

A Tánc Világnapját 1982 óta ünneplik április 29-én, Jean-Georges Noverre születésnapján. Az ünnephez kapcsolódó programokból szemezgettünk.

A Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége hagyományosan gálaestet rendez a táncművészet legnagyobb ünnepén, amelynek keretében kerülnek átadásra a Szövetség szakmai díjai: az életmű-díjak, az évad legjobb férfi és női táncosainak díjai, a legjobb végzős növendékek díjai, az oktatásért és tudományos munkáért járó díjak, a Táncművészetért díjak, valamint a Fülöp Viktor-ösztöndíjak és az Imre Zoltán-díj átadására is. A Művészetek Palotájában a 2009-ben díjazott művészek és alkotók produkcióiból látható egy reprezentatív válogatás, míg Pécsett a Nemzeti Színházban, az 50 éves Pécsi Balett főszereplésével rendezik a gálát.

Gödörben, a Teraszon és a Parkban ingyenes táncórák és bemutatók széles választékával várjuk a táncolni, mozogni szeretőket - és persze a "csak" nézni készülő kíváncsiakat. Ez az esemény az első felvonása a Gödör májusi Tánchónapjának.

A Merlin Színház összes terében maratonra kerül sor a Merlin, a Közép-Európa Táncszínház és a Duda Éva Társulat rendezésében: modern balett, kortárs tánc, néptánc, break, tangó, térspecifikus előadások, tánciskolák várják az érdeklődőket. Akik ott lesznek: Andaxínház, Artus - Goda Gábor Társulat, Bajári Levente, Dombi Kati, Duda Éva Társulata, Fehér Ferenc, Forte Társulat, Frenák Pál Társulat, Gergye Krisztián Társulata, GoBe Társulat, Grecsó Zoltán, Hodworks, Idéző Kamara Táncszínház, Jobbágy Bernadett, Közép-Európa Táncszínház, Ladányi Andrea, Magyar Mozdulatművészeti Társulat, Nemes Orsolya, Nemeskéri Júlia, Pataky Klári, PR-Evolution Dance Company, Simkó Beatrix, Török Ákos, TranzDanz, Tünet Együttes, Zambrzycki Ádám, akik részleteket adnak elő produkcióikból, így a szakma és a közönség képet kaphat a budapesti táncéletről. Fontosnak tartják, hogy a művészek és a közönség kapjon egy átfogó képet arról, mi is történik ma a táncéletben. A rendezvény ideje alatt Dusa Gábor fotóiból alkalmi virtuális kiállítás nyílik. Az előadásokon kívül pedig a Merlin 24 órán át táncfilmeket is vetít. A válogatásban a klasszikus balett hazai és külföldi képviselőinek munkái, a modern irányzatok képviselői és a legfrissebb magyar produkciók is láthatók lesznek.