Klaudia

Kitüntetések a Tánc Világnapján

2010.04.29. 12:11

Programkereső

A Tánc Világnapján adják át a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait, az életmű-díjakat, az Imre Zoltán-díjat, illetve a Fülöp Viktor-ösztöndíjakat.
DB574837-7313-4428-90EC-6E31192A3FA0

Életmű-díjban részesül Bretus Mária balettművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai tanára, Liszt Ferenc-díjas, Érdemes és Kiváló Művész; Orosz Adél táncművész, Kossuth-díjas Érdemes és Kiváló Művész, az Operaház örökös tagja, Mesterművész.

Posztumusz Életmű-díjban részesül Berczik Sára mozdulatművész, koreográfus, táncpedagógus, a Budai Táncklub egykori művészeti vezetője; Maácz László tánckritikus, a Táncművészet c. szaklap alapítója, főszerkesztője; Rábai Miklós néptáncművész, koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője; Szentpál Olga mozdulatművész, koreográfus, táncpedagógus.

Az Évad Legjobb Alkotója Duda Éva Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Duda Éva Társulat vezetője lett.

Az Évad Legjobb Női Táncosa díjat Balássy Szilvia, a Pécsi Balett táncművésze és Jónás Zsuzsa táncművész kapták.

Az Évad Legjobb Férfi Táncosa Bora Gábor táncművész és Czár Gergő, a Szegedi Kortárs Balett táncművésze lett.

Az Évad Legjobb Végzős Növendéke díjban Felméry Lili táncművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola végzős növendéke, Hortobágyi Brigitta táncművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola végzős növendéke, Majoros Balázs táncművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola végzős növendéke és Tahirák József táncművész, a Nyíregyházi Művészeti Középiskola és Kollégium Táncművészeti Tagozatának végzős növendéke lett.

A Táncművészetért-díjjal Hudi László rendezőt, a Flórián Műhely vezetőjét és Szögi Csaba Harangozó-díjas táncművész-koreográfust, a Közép-Európa Táncszínház vezetőjét tüntetik ki.

A Táncoktatásért és Tánctudományért díjat Berger Gyula koreográfus, a Zéró Balett művészeti vezetője, az L1 Független Táncművészek Társulása Egyesület elnöke és Major Rita tánctörténész, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanszékvezető főiskolai tanára veheti át.

Imre Zoltán-díjban Gergye Krisztián kortárs táncművész, koreográfus, a Gergye Krisztián Társulata művészeti vezetője részesül.

A Fülöp Viktor-ösztöndíj nyertesei koreográfus ketegóriában Bajári Levente, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa, Virág Melinda kortárs táncos, koreográfus, az Artus - Goda Gábor társulatának tagja, ifj. Zsuráfszki Zoltán néptáncművész, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája; kortárs táncművészet kategóriában Dobi András táncművész és Major László táncművész, a Frenák Pál Társulat tagja; balettművészet kategóriában Katona Bálint, a Magyar Nemzeti Balett táncművésze; néptáncművészet kategóriában Appelshoffer János Fülöp Viktor-ösztöndíjas, a Honvéd Együttes táncosa; pedagógia kategóriában Buday Melinda táncművész, Fülöp Viktor-ösztöndíjas táncpedagógus és Túri Sándor táncpedagógus, a Magyar Táncművészeti Főiskola oktatója, tánctudományok kategóriában Juhász Dóra Fülöp Viktor-ösztöndíjas táncszakíró.