Emőke

Üzenet a Tánc Világnapján

2010.04.29. 12:29

Programkereső

Az idei üzenetet Alkis Raftis professzor, a Nemzetközi Tánc Világtanács (CID) elnöke írta.
Alkis Raftis
Alkis Raftis

Az ENSZ 2010-et a Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Évévé nyilvánította, és az UNESCO-t jelölte ki a megemlékezések szervezésére, mivel az UNESCO-nak már több mint 60 év tapasztalata van annak támogatásában, hogy az emberek jobban megismerjék és megértsék egymást. 

Irina Bokova, az UNESCO új főigazgatója egy univerzális képet vázolt fel, amelyet ő  "új humanizmus"-nak nevezett; egy olyan képet, amely a teljes emberi társadalom számára nyitott, humán választ ad a globalizáció és a válság kérdéseire, és amelynek célja a társadalmi összetartozás támogatása, valamint a béke megőrzése. 

A tánc minden kultúrának szerves része, és ideális eszköz arra, hogy összekapcsolja a különböző  országok népeit.

A fesztiválok a legéletszerűbb módon segítik egymás kölcsönös megismerését, és a másság tiszteletét;

a nemzetközi táncfesztiválokat minden évben több százmillió ember látogatja. A külföldi országokban tanító tanárok maguk is a megértés hídját  építik, és ez a híd összeköti a táncosok testét; több tízezer tánctanár utazik külföldre minden évben.

A kongresszusok és nyitott konferenciák lehetőséget biztosítanak arra, hogy az emberek bemutathassák a munkájukat a közönségnek; minden évben több tucat nemzetközi találkozót szerveznek a táncművészetet kutatóinak, történészeinek és kritikusainak. 

Még a fesztiválok világán kívül is, ha valaki egyszerűen a televízióban nézi egy idegen ország táncközvetítését, ennek révén a leglátványosabb, legmegragadóbb és legmeggyőzőbb módon kaphat képet egy másik etnikai csoportról. 

A kulturális sokszínűség illusztrálására és az egymáshoz való közeledés megtestesítésére nincs jobb eszköz a táncnál.