Konrád

Világpremierrel és koncerttel indítanak

2010.05.06. 09:15

Programkereső

A Bakelitben Bojan Jablanovec és a Via Negativa előadása, majd Rob Longstaff koncertje nyitja meg az L1 Kortárs Táncfesztivált.
Bojan Jablanovec
Bojan Jablanovec

A Casablanca Therapy szövegeinek és jelenetenek ötlete, szerkezete az előadók - Anita Wach, Emma-Cecilia Ajanki, Magdalena Tuka, Kovács Kata, Marie-Luise Stentebjerg, Gregor Zorc - és a rendező, Bojan Jablanovec közös munkájának az eredménye. Az előadókat egy prágai workshop során válogatták ki, de a munka Ljubljanában folyt havonta kétszer egy hetes turnusokban. A darab kiindulási pontja az a kérdésfelvetés volt, miszerint tud-e a szerelem manapság egy mű kizárólagos témája lenni, és ha igen, milyen módon megközelítve azt. A szerelem felmagasztalása a "pozitív életenergia" szintjére kötelező politikai és média giccsé formálta azt, a marketing és a televízió által uralt popkultúra kizárólagos felségterületévé. Az így mesterségesen létrehozott szerelemkép, az ideológiai értelemben vett végső, megszerzendő "pozitív energia" tulajdonképpen frusztrációink és traumáink legfőbb okozója lett. Ebbéli funkciója pedig kiválóan alkalmas korunk piacgazdasági szemléletének arra, hogy végtelen számú és fajtájú pótszerrel helyettesítse (táplálkozás, divat, autók, kommunikáció, szórakozás, stb.), amelyek bármelyikével ezt a dicsőséges szerelem-képet hivatott megfeleltetni; egy olyan képet, amilyet élő ember képtelen a valóságban létrehozni. Úgy tűnik, hogy egy ideális kapcsolatban (nem kizárólag szerelmi kapcsolatról van szó) a határok megalkotása a kulcs. Ezek a határok hordozzák ugyanis az identitás lényegét, Olyanok mint a bőr és a hús, amelyek az alany csontvázát borítják. Csak tiszta, világos határok vezethetnek az akadálymentes átvitelhez, a harmóniához és szimbiózishoz. Egy kapcsolat bökkenője ott van, amikor tagadják, eltörlik, átlépik ezek a határokat ahelyett, hogy finomra hangolnák őket és ezáltal lehetőséget adnának arra, hogy maguk a határok irányítsák a kapcsolatot. Ezért van, hogy minden kapcsolat mélyén - legyen az néző-előadó, férfi-nő, apa-fia - nem valami romantikus egység lakozik, hanem éles határvonal húzódik. Bármilyen kapcsolat (üzleti, szerelmi, testi) kialakítása és fenntartása azon múlik, hogy az egyén ragaszkodjon saját határaihoz. A határok természetüknél fogva élvezetet rejtenek. Ha pedig élvezetről van szó, ne feledjük el, hogy a szerelem milyen kegyetlen e téren. 

Az esti megnyitó koncert fellépője, Rob Longstaff így vall magáról: "Nem igazán tudom, mit csinálok és sokkal jobb így. A zeném soul, pop és blues zenék egyvelege és észrevettem, hogy felfelé görbül tőle az emberek szája sarka, ami azt jelenti, hogy valamit jól csinálok. Gyakran mondják, hogy jól énekelek és gitározok, de néha olyan nehéz szerénynek maradnom az elismerések ilyen súlya alatt. Pillanatnyilag nem kötődöm különösebben Ausztráliához, otthon érzem magam itt Európában, bár Anyu nagyon hiányzik. Nemrégiben megváltam a családnevemtől, mivel az valaki máshoz tartozott és belefáradtam abba, hogy folyton hangosan kellett kibetűznöm mindenkinek... úgyhogy mostantól szólítsatok Robnak. Nagyratörő célom, hogy egyaránt sikeres és környezettudatos legyek. A dalaim és az üzenetem egyszerűek. Bármi legyen is az, segítenünk kell egymásnak keresztülverekedni rajta."