Konrád, Tivadar

Test, tudás, cselekvés, szerelem

2010.05.08. 08:39

Programkereső

Az L1 Kortárs Táncfesztivál második napján kiderül, milyen nyelvet diktál a test, mit jelent a vertikális száműzetés, és merre tart Rosana és Gregor kapcsolata.

Szente Borbála a The Dust Brothers, Joan Martínez és a The Fall zenéire készült, Akár az igazi felnőttek című szólójához olyan táncnyelvet keresett, ami erős fizikalitásával a testet extrém teherbírásra kényszeríti, a munkafolyamathoz pedig elsődleges eszközként improvizációt használta, hagyva, hogy ezt a nyelvet a test diktálja. "A testem, az arcom, a szemem, a kezeim hasonlítanak valaki más testáre, arcára, szemére, kezeire. Emléket álliíok. Szeretnék beszélni és hallgatni egy idöben, szeretnék gyönyörű és csúnya lenni egyszerre. Törékeny és erős, hogy elmesélhessem a törtenetemet. Csak a törtenetet, tanulság nélkül. Elmondásához figyelő szemekre van szükségem, hogy csatlakozzanak saját figyelő szememhez" - vall a táncos-koreográfus.

Szente Bori: Akár az igazi felnőttek
Szente Bori: Akár az igazi felnőttek

A szlovén Rosana Hribar és Gregor Luštek olyan művészek, akik életüket a táncon keresztül élik és fáradhatatlanul bizonyítják, milyen csodákra képes a kortárs tánc. Duet 012 című előadásukkal közös (táncos és magánéleti) útkeresésük nyolcadik évfordulóján megkezdett duettorozatukat folytatják. A  Duet 8 év első helyezést ért el a Belgrádi Nemzetközi Koreográfus Versenyen, után következett a Duet 10 év című darabjuk, amely a Hannoveri Nemzetközi Koreográfus Versenyen a Kritikusok Díját és a Zsűri Különdíját hozta az alkotóknak, továbbá második helyezettek lettek a Ludwigshafeni Nemzetközi Koreográfus Versenyen és elnyerték vele a Povodni mož és a Trdin Prize díjakat is Szlovéniában.

Rosana Hribar, Gregor Lustek: Duet 012
Rosana Hribar, Gregor Lustek: Duet 012

A táncfesztivál keretében egy különleges előadásra is sor kerül, amelyen Sara Gebran és Ylva Henrikson mutatják be a Vertical Exile - Ciszjordánia, Koppenhága és Stockholm című közösségi művészeti projektet, amelynek ötlete 2009 áprilisában a ciszjordániai Jalazoun és Deheisha menekülttáborokban született, 2009 augusztusban Koppenhága egyik külvárosában megrendezett Metropolis Biennale Festivalon került bemutatásra és jelenleg egy stockholmi külvárosi negyedben, a Botkyrkaban állomásozik 2010. január 20-tól június 4-ig. Egy igazán dinamikus előadásnak lehetünk résztvevői, ahol képek, vidók és a közönség kérdései segítik majd a teljesebb megértést. Végül előkerülnek a hullahoppkarikák, hogy mindenki kedvére kipróbálhassa a legújabb eszközt a minél gyorsabb egymás közti kommunikáció megteremtéséhez és nem utolsó sorban próbára tehesse állóképességét vagy csak egy jót szórakozzon. Bemutatják az egyes helyszíneken használt módszereket és ezek eredményeit, elméleti keretrendszerük vizsgálatát, azokat a társadalmi és politikai struktúrákat, amelyek ezeket a helyszíneket meghatározzák és amelyek befolyásolták a projekt alakulását.

Sara Gebran és Ylva Henrikson
Sara Gebran és Ylva Henrikson

"Amikor eltérő környezetben dolgozunk, az egyéni önazonosságáról való tudásunkat próbáljuk meg közvetíteni belső és külső szemlélőként egyaránt, a hasonlóságok és eltérések megfigyelésével és saját történeteinken, szubjektív szűrőn keresztül osztjuk meg élményeinket szakemberekkel, kollégákkal, minden érdeklődő lakossal. Ezzel az elődással a tudás és cselekvés erejének forrásán szeretnénk osztozni a közönséggel. A Vertical Exile olyan platformot kíván létrehozni, amelyben az éppen aktuális város közösségét saját városukról való közös gondolkodásra invitáljuk. Ehhez rendszerint egyrészt helyi építészeket, tánc- és képzőművészeket szoktunk meghívni, hogy tartsanak műhely foglalkozásokat, akciókat, nyilvános eszmecseréket, előadásokat és performanszokat a résztvevő közösségek számára. Másrészt megpróbálunk a ʻtérképʼ különböző aspektusait felhasználva létrehozni egy olyan pódiumot, amely a mozgás átalakulásával, a közösség felé irányuló mozdulatainkkal, a közösség mozdulataival, a táncosok színpadi mozgásával, a közönség mozgatásával foglalkozik, ahol a cél a közönség megmozdítása, hogy az előadás részeseivé válhassanak. A projekt inkább tekinthető folyamatnak, mint eredménynek, ugyanis a munka oroszlánrészét rendszerint azzal a helyi közösséggel közösen végezzük, amelyben éppen az előadást tartjuk" - vallanak az alkotók munkájukról.

Május 8. 19:30 - Bakelit M.A.C.

Akár az igazi felnőttek; Vertical exile; Duet 012