Ervin

A poznani Semmi és a magyar duó

2010.05.10. 09:30

Programkereső

A Towarzystwo Gimnastyczne előadása után Kókai János és Varga Zsolt koncertje zárja az idei L1 Kortárs Táncfesztivált a Gödörben.

 A Towarzystwo Gimnastyczne ('Tornatársaság') poznani illetőségű, 2003-ban létrehozott alkotógárda, amely szeretne minden műfaji általánosítást kerülni. Az alkotók munkájukban természetesen sokszínű kortárstánc-technikájukat használják, de végső céljuk minden előadás készítése során, hogy megtalálják azt a táncnyelvet, amely mondandójuk közvetítéséhez a legadekvátabb. A Semmi című darab a csapat harmadik bemutatója a 2003-as Whatever You Wish és a 2005-ös Obcojęzyczność (ʻIdegennyelvűségességʼ) után. Ehhez a projekthez a Towarzystwo Gimnastyczne most először három független lengyel koreográfust (Janusz Orlik, Agnieszka Noster and Dominika Knapik) hívott meg, hogy csatlakozzanak munkájukhoz.

Towarzystwo Gimnastyczne: Semmi
Towarzystwo Gimnastyczne: Semmi

A Nic (Semmi) című előadásukat a kritikai lelkesen fogadta. "Elmés, művészileg kiforrott megfigyelés - távol áll az egyszerű provokációtól" - írta róla Witold Mrozek.  "Az idei év számomra legérdekesebb előadása Towarzystwo Gimnastyczne Nic (Semmi) c. darabja volt. A társulat a megszokottól eltérő összeállításban lépett színpadra (Natalia Draganik, Joanna Leśnierowska, Dominika Knapik, Agnieszka Noster, Janusz Orlik). Egyes kritikusok azzal élcelődtek, hogy a Nic valóban. nem szól semmiről. Ez egy igen téves következtetés, ugyanis a darab valójában számtalan asszociációt hordoz és rengeteg fogalmat érint. Az absztrakt festészet eszmerendszerét veszi kiindulási alapnak, sőt túlmegy ezen és az akciófestészethez nyúl. A Nic kimondottan illúzió-szerkezetű ugyanis a felszínen nagyon is, mondjuk úgy, könnyed és szórakoztató darab. Remekül zsonglőrködik a tömegkultúra bizonyos elemeivel, de ugyanilyen játszi könnyedséggel és intuícióval használja a filmes szimbólumokat is. Léteznek azonban egyéb értelmezési szintjei is az előadásnak. Ezek a szintek tudományterületekhez kapcsolódnak és felkészültséget igényelnek a nézőtől. A Nic által megélhető intellektuális gyönyörök mennyisége így a néző által dekódolt értelmezési szintek mennyiségétől függ" fogalmazott Anna Królica.

Towarzystwo Gimnastyczne: Semmi
Towarzystwo Gimnastyczne: Semmi

"A 2003-as provokatív Whatever You Wish, majd a 2005-ös Obcojęzyczność (ʻIdegennyelvűségességʼ) című bújtatott értelmű, izgalmas darabjuk után eljőtt az idő az újabb provokációra. A Nic a Towarzystwo Gimnastyczne harmadik bemutatója, amelyben abból az alapfeltevésből indultak ki, hogy szánt szándékkal szembemenjenek a hagyományos értelemben vett előadás fogalmával és azzal, hogy a színpadon mindig történnie kell valaminek. Semmi a darab címe és egyben kiindulási pontja. A semminek joga van megtörténni a színpadon és cask a piros függöny az egyetlen, amely a hagyományos színházból megmaradt. A Nic koreográfiája izgalmas, titkos jelentéseket közvetít, ami főként az előadás és a Towarzystwo Gimnastyczne által javasolt újszerű mozdulatformák koncepcióinak kölcsönhatásából született. A Nic (Semmi) alkotói megpróbálták megtalálni az üresség, a cselekvés nélküliség mozgástani megfelelőjét. A koreográfia lassú, technikailag haszontalan, repetitív elemekből áll. A koreográfiai egységek leginkább a kínai Tai chi mozdulatokra emlékeztetnek: a csoporthoz csatlakozók, a táncosok, mind úgy mozognak, mintha kollektív transzban lennének. A folytonosan ismétlődő, egyszerű mozdulatok egy idő után átlásztóvá válnak és nem vonják el a néző figyelmét (...) A mozdulat eltűnik, feloldódik a térben, tőkéletesen megfogalmazva ezzel a ʻszínpadi semmitʼ. A semmi létezik. Másfelől azonban azt hangsúlyozza, hogy az idális üres tér nem létező jelenség. (...) Mindig van ʻvalamiʼ, ami megtölti (...) levegő, fény, emberi testek, csip-csup dolgok, felesleges hangok" dicsérte Anna Koczorowska.

Az L1 Kortárs Táncfesztivált Kókai János (színész, rendező, író, zenész) és Varga Zsolt (mozgásművész, zenész) koncertje zárja, akik 1995-ben találkoztak: ekkoriban az MC Loecky nevű zenekarral improvizatív koncertekkel jelentkeztek. Hosszú kihagyás után a fesztivál felkérésére először játszanak gitár-szaxofon duóban.

Május 10. 20:30 - Gödör Klub Spicc Színpad

Towarzystwo Gimnastyczne: Semmi; Kókai János és Varga Zsolt koncertje