Csilla, Noémi

Brazil láz a Trafóban

2010.05.18. 15:27

Programkereső

A világ minden szenvedését nem tudjuk enyhíteni: így inkább eltáncoljuk őket - vallják a brazil Membros Company alapítói. Az együttes két estén a Trafóban lép fel.

A Febre erősen politikai, szociológiai ihletettségű munka, látlelet a mai Brazíliáról. Febre, vagyis láz. Az erőszak - ahogyan a betegség is - lehet rejtett, fojtott, láthatatlan. A láz figyelmeztetés. A láz a szervezet erőfeszítése önmaga meggyógyítására. A láz olyan zűrzavar, ami a normális állapothoz vezet vissza.

Az üres fehér tér és a fehér fal a dél-amerikai városokon eluralkodó szociális apartheid brutalitását, a kirekesztettséget idézik. A társulat hat fiatal táncosa a társadalmi viszonyok erőszakra építő, felszín alatti, rejtett dinamikájával szembesíti a nézőt. Minden elképesztő fizikalitású, néhol szinte brutális, máskor rendkívül kifejező és finom mozdulatuk lázadás az emberi erőszak elkerülhetetlenségét hirdető tétel ellen. A táncosok feszes teste keményen csapódik a táncszőnyegre; dulakodás, egymáson taposó lábak, lendületes és kifejező szólók,  tökéletes szinkronban végrehajtott mozdulatsorok. Az előadást nézve szinte mi is érezzük az ütéseket és átérezzük a kétségbeesést.

A klasszikus balettől a capoeira, majd a hiphop felé forduló Taís Vieira koreográfus és Paulo Azevedo politológus egy évtizede maga köré gyűjtött tíz, különböző társadalmi hátterű fiatalt és alapított velük, belőlük professzionális társulatot, majd iskolát. A Membros azóta világszerte számos nagyvárosban és fesztiválon mutatkozott be és tagjai elhivatottan adják tovább workshop-ok és különböző kurzusok formájában, tudásukat, tapasztalataikat és azt a szenvedélyes, állhatatos és kritikus látásmódot, ahogyan a minket körülvevő világot szemlélik.

2010. május 19., 20. 20:30 - Trafó - Kortárs Művészetek Háza

Febre - Membros Company

Rendezés: Paulo Azevedo, Taís Vieira

Koreográfia: Taís Vieira

Táncosok: Amilton Vilarindo, João Carlos Silva, Mirila Greicy, Luiz Henrique, Jean Gomes, Zanzibar Vicentino

Hang: Paulo Azevedo

Zene: Bach, Chico Buarque, Faccai Central, Jorge Aragao, Funky

Fény, technikai vezető: José Martins

Színpad: Delphine Lancelle