Csilla, Noémi

Három napig monotáncolnak

2010.05.18. 13:35

Programkereső

A Gödör Klubot május 18. és 20. között kortárs táncosok veszik be.
Stephanie Cumming
Stephanie Cumming

A monotánc elnevezés a monodrámák ihletésére és mintájára jött létre: azokat az előadások tartoznak ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem (feltétlenül) azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szólóelőadások tartoznak a meghívott előadások körébe. A Monotánc Fesztivál kezdeményezője 2005-ban a dunaújvárosi Bartók Táncszínház volt. Az első évben csak hazai fellépőkkel, 2006-ban és 2008-ban pedig már nemzetközi keretek között zajlott a fesztivál, amely több magyarországi kulturális szervezet összefogása eredményeképpen jöhetett létre: az Alternatív és Független Színházak Szövetsége, a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Nemzeti Táncszínház közös elhatározása és munkája együttesen segítették életre.

A két dunaújvárosi, majd a MU Színházban megrendezett fesztivál után idén három napra a Gödör Klub tereibe költöznek be a táncosok. Ladányi Andrea új előadásának premierét tartja a fesztivál nyitónapján, Duda Éva új koreográfiájában Jónás Zsuzsa lép fel, Gergye Krisztián pedig egy régebbi szólójával szerepel, mellettük azonban fiatalabb, most feltűnő, esetleg elsőműves alkotók, Arany Virág, Fülöp Ágnes és Baranyai Balázs szerepelnek. Mellettük a fesztivál minden napján egy-egy külföldi táncművész lesz a vendég: a nyitónapon kanadai Stephanie Cumming Ausztriából, Primoz Bezjak Szlovéniából, Irene Mikec pedig Horvátországból érkezik. A fesztivál nemzetközi programja a Pro-Progressione közreműködésével valósul meg.

Az előadások mellett délelőttönként a profi táncosokat várják az angol-osztrák Liz King kurzusára, délutánonként jó idő esetén a Body Moving szervez táncórákat a Gödör Klub parkjában, a füvön, amelyekre minden érdeklődő ingyenesen csatlakozhat, esténként pedig a Gödörben otthon lévő Willany Leó improvizációs táncszínház különkiadásaira várnak mindenkit. A fesztivált Duda Gábor fotókiállítása kíséri