Csilla, Noémi

Erkel és a Forte Társulat Sakk-játéka

2010.07.27. 14:18

Programkereső

Gyulán mutatta be a Horváth Csaba vezette társulat új produkcióját, amelyet augusztus végén Zsámbékon is láthat a közönség. Nézzen képeket az előadásból!

Július 20-án a gyulai vár előtti tószínpadon mutatták be az Erkel Ferenc zenéjére készített táncjátékot, amelynek alcíme: Hang és háború. Az Erkel-évben eddig csak a zeneszerzőre figyelhetett a közönség, arról jóval kevesebb szó esett, hogy korának jeles sakkozóját, a Pesti Sakk-kör alapító tagját is tisztelhetjük benne. Szenvedélyéről egy hatvanperces pantomimet is komponált 1853-ban - "egy 81 húzásból álló játék Sakk-játék címen adatik elő, egy e végre emelt, s sakkasztalt formázó emelvényen, összesen 40 élő alak által" -, a partitúra és a szövegkönyv azonban elveszett, ezért a zenei szövetet Erkel zongoradarabjai képezik, Szálinger Balázs pedig elkészített egy szövegkönyvet, amely társadalmi tablót fest a Bach-korszakról.

Az előadás díszlete és a jelmezei Kentaur munkája, a produkció rendezője és koreográfusa Horváth Csaba, az előadók pedig a Forte Társulat tagjai, azaz Blaskó Borbála, Földeáki Nóra, Zarnóczay Gizella, Sipos Vera, Simkó Katalin, Nagy Viktória, Kádas József, Krisztik Csaba, Andrássy Máté, Bora Gábor, Grecsó Zoltán és Vati Tamás. A Sakk-játék augusztus 28-án és 29-én Zsámbékon a Zárdakertben látható.