György

Világjáró KET

2010.07.27. 14:12

Programkereső

A Közép-Európa Táncszínház egyéves nemzetközi előadás-sorozatának végállomása az olaszországi Mittelfest volt.

Másodszor volt a Mittelfest vendége a Közép-Európa Táncszínház: július 24-én Duda Éva Aréna című előadásával lépett fel a társulat az észak-olaszországi Cividale del Friuliban megrendezésre kerülő, idén 19 éves fesztiválon, a San Francesco-kolostor udvarán kialakított szabadtéri színpadon. Az előadás nagy közönség- és szakmai sikert aratott, Walter Mramor, a fesztivál táncos művészeti vezetője külön gratulált az együttesnek. A KET első cividalei fellépése 15 évvel ezelőtt volt, az 1995-ös Pasolini-évfordulóra meghívott Viperafészek című előadással, melyet Köllő Miklós rendezett.

A KET a szombati olaszországi előadással zárta - egyelőre - nemzetközi fellépéssorozatát, melynek korábbi állomásai között szerepelnek 2010 májusában a Skopjei Magyar Táncestek (Aréna), a pozsonyi Meteorit Színház meghívása (Aréna), és a zágrábi Dance Week Festivalon tartott Az Ismeretlen című előadás. Az Észak-Rajna-Wesztfáliában megrendezett scene : Ungarn című, Magyarország kortárs művészetét sokszínűen bemutató rangos szemle vendége a T.E.S.T. című előadás volt Gergye Krisztián rendezésében, Dortmundban, a Theater im Depot kortárs művészeti komplexumban.

Aréna - Hargitai Mariann, Horváth Adrienn (KET, fotó: Éder Vera)
Aréna - Hargitai Mariann, Horváth Adrienn (KET, fotó: Éder Vera)

Ezt megelőzően a KET három táncosa az USA-ban, Houstonban lépett fel a Dance Salad Fesztiválon, ahol a Magyar Nemzeti Balett mellett képviselte a hazai táncművészetet. 2010. április 2-án és 3-án két alkalommal adták elő a Carneval című előadás egy részletét. A táncfesztivál létrehozása Nancy Henderek nevéhez fűződik, aki az első 3 brüsszeli évet követően 1995 óta Houston városában rendezi meg a fesztivált. Az eseményen 2004 óta külföldi művészek is felléphetnek, s a fesztivál mára a nemzetközi táncélet egyik legrangosabb eseményévé nőtte ki magát. A magyar együtteseken kívül felléptek többek között a Norvég Nemzeti Balett, az Angol Nemzeti Balett, a Compañia Nacional de Danza és a Nederlands Dans Theater táncosai is.

Az idei tavaszi nemzetközi előadássorozatot méltóképp készítette elő a KET 2009 tavaszi nemzetközi szériája: Az Ismeretlen című duettel Cipruson, a Limassolban megrendezett Európai Táncfesztiválon és az oroszországi Veliki Novgorod-i fesztiválon vendégszerepelt a társulat, utóbbin (a sorban az egyetlen díjazásos fesztiválon) Palcsó Nóra a legjobb előadó díját nyerte el.

Az elmúlt bő egy év egyik legrangosabb nemzetközi vendégszereplése Lille-ben, a Lille3000 - EUROPE XXL nevű fesztiválon volt, ahol a Gergye Krisztián Társulatával közös előadást, a T.E.S.T.-et láthatta a francia közönség.

Az elmúlt években a KET a nemzetközi vonatkozású programok szervezésében a hazai színtéren is egyre nagyobb szerepet vállalt: nevéhez fűződik a Nemzetközi Monotánc Fesztivál megszervezése, amelynek az idén 4. alkalommal megrendezett programjában a meghívott szóló tánc előadásokon kívül az angol-osztrák Liz King mozgás-workshopjára is sor került. A nyitott tréning program 2010 júniusában két brüsszeli táncművész-mester meghívásával, Eleonore Velere és Anton Lachky egy hetes mesterkurzusával folytatódott.

A KET táncművészei eddig két alkalommal vettek részt a DCL - Dance Communication Laboratory nevű nemzetközi kísérleti programban, mely osztrák, szlovén, horvát és magyar kortárs táncosok és táncalkotók együttműködésén alapuló kutatási projekt. A budapesti és a zágrábi DCL után Muraszombaton is a KET-esek képviselik a magyar felet. A műhelymunkát a nap végeztével minden alkalommal nyilvános bemutató követi.

A nemzetközi szereplések sora egyelőre véget ér: az augusztusi Düsseldorfi Nemzetközi Táncvásáron való részvételük a 2010-es működési támogatások és a kiemelt művészeti események pályázati eredményének ismerete hiányában csak terv marad.