György

Ötven év után újra Kubában az American Ballet Theatre

2010.08.03. 09:02

Programkereső

A társulat novemberben a szigetországban egy fesztiválon lép fel.
Alicia Alonso
Alicia Alonso

A társulat a havannai nemzetközi balettfesztiválon vesz részt, ahol Alicia Alonsót ünneplik. Alonso jelenleg a Kubai Nemzeti Balett igazgatója, a 40-es években pedig az American Ballet Theatre tagja (ABT) volt. A balerinát tavasszal New Yorkban is köszöntötték kilencvenedik születésnapja alkalmából, a Metropolitan Operában előadást tartottak a tiszteletére. Az amerikai együttest személyesen Alicia Alonso hívta meg.

Az Egyesült Államok és Kuba közötti politikai viszonyt mutatja az is, hogy New York-i táncosok ritkán lépnek fel a Fidel Castro vezette országban. Bár az ABT 1960 óta nem járt Kubában, néhány táncosa és művészeti vezetője a hetvenes évek közepe óta egy-egy hivatalos utat tehetett, csakúgy, mint a New York City Ballet (NYCB) és az Alvin Ailey American Dance Theater, az NYCB két volt táncosa pedig a New York-i illetőségű Cuban Artist Fund, egy amerikai-kubai művészeti csereprogramot működtető alapítvány vezetőségében tölt be pozíciót.

Az ABT útját a társulat saját turnéköltségvetéséből fedezi, azt a táncot mint az Egyesült Államok kultúrdiplomáciai eszközét promotáló Dance/USA szervezet nem támogatja. A november 3-tól 6-ig tartó utazást engedélyezni kell annak a kormányhivatalnak, ami ellenőrzi azokat a gazdasági és kereskedelmi ügyleteket, amelyeket amerikai vállalatok, szervezetek és magánszemélyek külpolitikai és nemzetbiztonsági szempontból kockázatos országok vállalataival, szervezeteivel vagy magánszemélyeivel kötnek.