Konrád

Négy ország balettgálája Miskolcon

2010.09.09. 12:34

Programkereső

A Miskolci Nemzeti Színház a Kassai Állami Színház balettegyüttesével, a Morva-sziléziai Nemzeti Színházzal és a Krakkói Operával közösen különleges gálaműsort mutat be Miskolcon Four Stars of European Ballet címmel.
U2 - You Too
U2 - You Too

A Miskolci Nemzeti Színház a Kassai Állami Színház balettegyüttesével, a Morva-sziléziai Nemzeti Színházzal és a Krakkói Operával közösen különleges gálaműsort mutat be Miskolcon, amelynek címe Four Stars of European Ballet. Az estre a négy társulat négy kompozícióval készül.

A Rahmanyinov-zenére készült darab, a Memories for Šmok a szerelemről, a vágyról és a tudásról szól. A művet, a Kassai Állami Színház produkcióját Ondrej Šoth koreográfus mesterének, a neves Prágai Kamara Balettnél sok éven át dolgozó Pavel Šmoknak ajánlja. A Miskolci Nemzeti Színház produkciójának, az Exodusnak a koreográfusa Krámer György, a darab Wojciech Kilar zenéjére készült. Arról a fájdalomról is szól ez a zene, hogy elmenni nehéz. Elmegyünk, de nem tudjuk, hová érkezünk. A művész is így él. Valamit mindig maga mögött hagy, mert amit már megkoreografált és eltáncolt, akárhányszor táncolja is újra, az már valahogyan a múlt. És persze a jelen is, mert a pillanat, amikor a színpadra lép, sűrített idő. Spanyol népzenére készült a Krakkói Operában Nina Diatchenko koreográfiája, a Spanish miniatures. Az előadás a Nézetek című balett részlete. Az előadás tulajdonképpen mozgásból, táncból, szép zenéből és fényből koreografált emóciók sora. Ez a balett a Krakkói Opera egyik sikeres produkciója, a közönség kedvence. A Morva-Sziléziai Nemzeti Színházban Eric Trottier a leghíresebb ír rockegyüttes, a U2 dalaira készített egy koreográfiát. A U2 - You Too... Ty Taky? tisztelgés mindazok előtt, akik hisznek a szabadságban, a szeretetben és a békében. Éppen ezért nemcsak azok számára élmény ez a táncmű, akik ismerik a U2 slágereit.A gálaest zárásaképp a négy társulat közösen táncol Ravel Bolerójára.

Az előadás Miskolc után látható lesz Kassán (szeptember 12-én), Krakkóban (szeptember 17-én) és Ostravában (szeptember 18-án) is. A projekt kezdeményezője egy civil szervezet, a Slavonic Dance Theatre, célja pedig a Visegrádi Országok (V4) együttműködésének erősítése és a táncművészet propagálása. A szeptember 11-én 19 órakor kezdődő gálára a belépés ingyenes, jegyeket a Miskolci Nemzeti Színház jegypénztárában lehet igényelni.