Béla

Évadnyitó kulisszajárás Győrben

2010.09.11. 09:41

Programkereső

Szeptember 16-án az érdeklődők bepillanthatnak a Győri Nemzeti Színház és a Győri Balett kulisszái mögé, megsmerhetik, hogyan készül egy színpadi produkció.

A nagyszínpadon a Győri Balett őszi premierjének, a Queen-balettnek a próbáját láthatják a kíváncsi színházkedvelők, akik különleges tárlatvezetés keretében, csoportokban ismerhetik meg a teátrum épületét a zenekari ároktól az öltözőkön át a jelmeztárig. A programot jelmez- és fotókiállítás színesíti, az épület előtt pedig a színház zenekara ad koncertet. A rendezvény ingyenes, de célszerű bejelentkezni rá. A nap a Musicalek éjszakájával ér véget, amelyen a Győri Nemzeti Színház legsikeresebb zenés darabjaiból adnak elő részleteket, a balett-társulat pedig a Queenből táncol részleteket. Az előadás a színház előtti téren kivetítőn is látható lesz.

Győri Nemzeti Színház
Győri Nemzeti Színház

A Queen zenéjére készült, Ben van Cauwenbergh által koreografált produkció premierjét október 2-án tartják. A Győri Balett hosszú tárgyalások után végül egy évre, kizárólag Magyarországra kapta meg a játszási jogot. Decemberben az Óz, a nagy varázsló című balett bemutatója lesz. A gyerekeknek készülő előadást Velekei László készíti, és a Kisfaludy-teremben játsszák majd. Tavasszal, kapcsolódva a Liszt-évhez, Magyar rapszódia címmel kétrészes táncjátékot készítenek fiatal magyar koreográfusok.

A 2010/2011-es évadra öt új taggal bővült a Győri Balett társulata: Ivano Chiaravalloti a Zürichi Operaházból érkezett, Kádár Balázs a győri táncművészeti iskolában tavaly végzett, Katrin Schmidt a Lipcsei Opera balettiskolájában tanult, Marija Mizinszkaja táncolt a Magyar Állami Operaházban és a Magyar Mozdulatművészeti Társulatnál, Uemacu Judaj pedig a Bécsi Állami Operaház balettiskolájában fejezte be tanulmányait. Idén a Győri Balettet otthonukon és Budapesten kívül Egerben, Keszthelyen, Veszprémben is láthatja a közönség.