Klaudia

Az év táncosa Budapesten

2010.09.15. 09:37

Programkereső

Marie Chouinard „múzsája”, Carol Prieur bizonyult a német Tanz magazin szakmai szavazásán a legjobbnak. A táncos tehetségéről szeptember végén a Trafóban két darabban is meggyőződhetünk.
Carol Prieur
Carol Prieur

A Compagnie Marie Chouinard tagja, Carol Prieur, aki 15 éve táncol az együttesben, a német Tanz magazin szavazásán 2010-ben az év táncosa lett. A kitüntető címet neves német és külföldi tánckritikusok ítélik oda, a havilap pedig minden év nyarán különszámot szentel az elmúlt évadban kiemelkedő teljesítményükért díjazott táncosoknak, társulatoknak és bemutatóknak - idén a lap négy oldalon foglalkozik a kanadai Carol Prieurrel.

Együttműködésük hosszú évei alatt Marie Chouinard három szólókoreográfiát készített „múzsája" számára: a Humanitas és az Étude poignante után a Mouvements Carol a társulatnál eltöltött tíz évét gyúrja táncelőadássá.  Mindezeken túl Carol Prieur táncolja a hazai közönség számára is ismert Egy faun délutánja, a bODY_rEMIX/les_vARIATIONS_gOLDBERG, valamint a legfrissebb, LE NOMBRE D'OR (LIVE) című koreográfiák emlékezetes szóló betétjeit is.

2003-ban Carol a Kanadai Művészeti Tanács kutatói ösztöndíjában részesült, Marie Chouinard Cantique no 1.  című filmjében nyújtott alakítását pedig a torontói Moving Pictures Festival of Dance on Film and Video elnevezésű táncfilm-seregszemlén a legjobb előadóművész díjával ismerték el.

Carol Prieur táncosnő és a Compagnie Marie Chouinard társulat ezen az őszön a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó mellett Budapesten, a Trafóban is  színpadra áll, és az ott szeptember 24-én és 25-én a látható két koreográfiában (24 prelűd, Tavaszi áldozat) is főszerep jut majd.