Emma

Eltáncolt Chopin-prelűdök

2010.09.22. 14:31

Programkereső

Lendület, ritmus, a zenetörténet modern klasszikusai és egy koreográfus: a kanadai Compagnie Marie Chouinard a Trafóban lép fel.

Chopin opus 28-as, zongorára írt darabjaiban Marie Chouinard a tiszta formákat emeli ki. Szólók, duók, hármasok és tuttik dinamikus váltakozása teszi hangsúlyossá a szélsőségek zenében is tetten érhető játékát: szenvedély és félénkség, finom árnyalatok és nyers erő még plasztikusabbá válik a fények kijelölte térben.

A Tavaszi áldozat Marie Chouinard első olyan munkája, amelyet zenei partitúrára épített - nem csoda, ha ehhez a lépéshez éppen Igor Stavinskynak a modern tánc történetében sokat próbált darabját választotta. De a zene nem köti gúzsba a tánc ritmikáját és a táncosok mozdulatait: Stravinsky lendülete inspirálja, kíséri, új energiákkal tölti meg, egyszerre visszhangozza és ellenpontozza ezt az organikus és markáns koreográfiát. "Az én Tavaszi áldozatomnak nincs lineáris története, nincsenek benne ok-okozati összefüggések. Csak szinkronicitás van benne. Olyan, mintha az anyag életre kelése utáni pillanatot próbálnám megragadni és kibontani - nyilatkozott a koreográfus.

Az előadásban fellép Marie Chouinard "múzsája", Carol Prieur is, aki nemrégiben a német Tanz magazin szakmai szavazásán az év táncosának választottak. A klasszikus, 1993-ban és 1999-ben készült koreográfiák szeptember 24-én és 25-én láthatók a Trafóban. Szeptember 25-án Rényi András esztéta tart bevezető Különórát 18:30-tól a Trafó Kávézóban. A program ingyenes.