György

Popova Aleszja kapja az Osváth Júlia-díjat

2010.09.24. 12:23

Programkereső

Popova Aleszjának, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosnőjének ítélték idén az Osváth Júlia-díjat.

A díjat Osváth Júlia születésének 100. évfordulóján, 2008-ban ítélték oda először. Idén a plakettet Popova Aleszja veheti át, aki ma, az emlékdíj átadásának estéjén az Elfújta a szél című produkcióban Scarlett O'Hara szerepét alakítja. Az elismerést a közönség jelenlétében Keveházi Gábor balettigazgató adja át.

Karamazov testvérek - Popova Aleszja, Bajári Levente
Karamazov testvérek - Popova Aleszja, Bajári Levente

Popova Aleszja Markó Iván és Ludmila Cserkaszova tanítványa volt, kislányként Markó Iván balettművész oldalán tűnt fel az 1980-as évek végén a Győri Balett produkciójában, majd a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola elvégzése után azonnal szerződtette a Magyar Állami Operaház. Neki ítélték az első Philip Morris Magyar Balettdíj junior elismerését 1994-ben, majd hét évvel később átvehette a Philip Morris Magyar Balettdíjat is. Popova Aleszja Imre Zoltán- (1994), Harangozó-(1997) és EuroPAS-díjas (1999), érdemes művész (2003), Kossuth-díjas (2004) művész.

Színpadra lépett az Orgonatündér, majd Auróra szerepében a Csipkerózsikában, illetve Odette-Odiliaként A hattyúk tavában, de láthatta a közönség a Sylvia, a Coppelia és a Giselle című klasszikus balettekben is. Táncolta Seregi László Spartacus című balettjének Claudiáját, valamint a Királykisasszonyt A fából faragott királyfi című Bartók-műre készült Seregi-koreográfiában. Alakította Tatjánát az Anyegin, Vetsera Máriát a Mayerling című darabban.

A díjat Rákóczi Katalin, Osváth Júlia hagyatékának őrzője 2008-ban alapította azzal a szándékkal, hogy az egyéni művészi teljesítmény elismeréseként az Operaház kiváló ének- vagy táncművészeinek adományozzák, ezzel tisztelegve Osváth Júlia emléke előtt. Az első kitüntetett Bazsinka Zsuzsanna volt. Osváth Júlia, az operaház egykori kiváló szopránénekesnője egy 1949-ben adott interjúban mondta:  Egy művész csak akkor teljesíti feladatát, ha teljesen odaadja magát a színpadnak és minden egyes szerepre külön, igazi élete van."