Konrád, Tivadar

EDIT, azaz tánc filmen I.

2010.09.29. 12:17

Programkereső

Játsszon, és legyen a vendégünk, az EDIT-en, a Budapesti Őszi Fesztivál minifesztiválján, ahol a filmeken a táncosoké a főszerep!

Fesztivál a fesztiválon - immár hatodik éve Budapesti Őszi Fesztivál minifesztiváljaként kerül megrendezésre hazai és külföldi táncfilmeket bemutató program október 8. és 10. között a Toldi moziban.

Aki nyomon követte az EDIT eddigi vetítéseit, jól tudja, hogy a táncfilm igen tágan értelmezhető műfaj. Lehet "egyszerűen csak" egy színpadi mű filmes feldolgozása; kizárólag filmre készült koreográfiai munka; egy táncprojekt megvalósulását, egy koreográfusi pályaívet bemutató dokumentumfilm; de lehet kísérlet is, mozgással, mozdulattal, a mozdulat képi megfogalmazásával, megragadásával, sőt játék is az új és még újabb technikákkal. Az idei programban bőven találkozhatunk a felsorolt kategóriák/lehetőségek mindegyikével.

EDIT Nemzetközi Táncfilmfesztivál
EDIT Nemzetközi Táncfilmfesztivál

2010-ben már nem újdonság, hogy néhány szekciót nemzetközi szakemberek, (táncfilmes) fesztiválszervezők, kurátorok állítottak össze. Holland, japán, osztrák, angol filmeket láthatunk, kurátori csokorba fogva. A meghívott kurátoroktól - a fesztivál zárónapján rendezendő beszélgetés keretében - azt is megtudhatjuk, hogy ki milyen jellemzők/paraméterek mentén határozza meg a táncfilm fogalmát, melyek a műfaj legújabb tendenciái az adott országokban és a nemzetközi mezőnyben, melyek a sajátosságai az adott országok tánc(film)művészetének, és milyen irányba tart ez a műfaj.

Az elmúlt három évben, köszönhetően a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának is, számos új magyar táncfilm is készült, ezért idén is külön blokkban találkozhatunk majd a legfrissebb hazai munkákkal és beszélgethetünk az alkotókkal. A vetített munkák között Juhász Kata, Ladjánszki Márta és Zambrzyczki Ádám darabjai is megtalálhatók, de aki nem mozog otthonosan a műfajban, annak remek bevezetést jelenthetnek a Forward Motion előadásai. A japán, holland és ausztrál blokk mellett igazi csemegének számít a nemrég elhunyt Pina Bausch Álomtánca, Anne Linsel dokumentumfilmje, amely negyven középiskolás diák egyéves kemény munkáját mutatja be, mellyel színpadra akarják állítani Pina Bausch egyik legendás előadását. Láthatjuk, hogy miként változtatják meg a tizenévesek gondolkodását a próbák alatt szerzett tapasztalatok, hogyan küzdenek meg saját testükkel, a számukra még ismeretlen helyzetekkel, és hogyan nőnek fel a feladathoz ami által egyre magabiztosabbá és nyitottabbá válnak. De izgalmasnak ígérkezik Anne Teresa de Keersmaeker válogatása is, amelyben egy Spike Jonze-film is lesz.

Kérdésünk: Ki rendezett Pina Bauschról 3D-s filmet?

A helyes választ október 5. éjfélig megjelölő játékosaink közül egy megfejtő nézheti meg partnerével az október 8-i, 18 órakor kezdődő Friss muNKA című blokkot.