József, Bánk

Tánc a Budapesti Őszi Fesztiválon

2010.10.05. 12:05

Programkereső

Magyar előadók premierjei mellett négy olyan külföldi produkciót láthatunk a fesztiválon, amelyekre minden bizonnyal sokáig emlékezni fogunk.

Louise Lecavalier vízszintes piruetthez hasonlító mozdulata a La La La Human Steps társulat emblémája lett. A tíz éve már saját útját járó kanadai táncos ezúttal két darabbal érkezik: egy olyan kapcsolatot jár körbe, amelyben a két fél csak a család érdekében marad együtt, illetve újraértelmez három régi duettet. sascha waltz & guests d'avant-ja az elmúlt évtized talán legfontosabb táncszínházi produkciója, amelynek négy előadója képzett énekes és táncos, ezért a két műfaj azonos súllyal válik színpadi nyelvvé.

Children - Louise Lecavalier
Children - Louise Lecavalier

A flamand építész-képzőművész-színházi alkotó Kris Verdonck színpadán - Kleist után szabadon - bábok jelennek meg, akik a felső mozgatótól függő, szubjektivitásuktól mentes angyalok, és eldönthetetlen, élő táncosokat vagy élettelen bábokat látunk. Egy igazán politikus előadás is érkezik Budapestre: az izraeli Big Mouth. Ez a jelenlegi izraeli helyzetet kritikusan szemlélő, konkrét társadalmi üzenettel bíró produkció a közösség és az egyéniség kapcsolatára kérdez rá. Az előadások helyszínei a Madách Színház, a MU Színház és a Trafó - Kortárs Művészetek Háza. És idén is lesz fesztivál a fesztiválon - immár hatodik éve a Budapesti Őszi Fesztivál minifesztiváljaként kerül megrendezésre a hazai és külföldi táncfilmeket bemutató program, amely október 8. és 10. között látható a Toldi moziban.