Benedek

Gyagilev és az Orosz Balett Londonban

2010.10.22. 12:56

Programkereső

Az Orosz Balett előadásainak jelmezeiből, díszleteiből, kellékeiből, összesen mintegy háromszáz kiállított tárgyból nyílt tárlat a londoni VIctoria & Albert Museumban.

Szergej Gyagilev (1872-1929) a szentpétervári cári balett táncos-koreográfusát, Mihail Fokint kérte föl, hogy dolgozzanak együtt Párizsban. Itt alapították meg és mutatták be az Orosz Balettet a francia közönségnek, melyet a szentpétervári Mariinszkij Színház és a moszkvai Nagyszínház táncosaiból válogattak össze. Az 1909 májusában a párizsi Théâtre du Châtelet-ban tartott legelső, legendás előadásoktól kezdve az Orosz Balett társulata az egész európai balettművészetre nagy hatással volt. Első sikereiket Igor Sztravinszkij Petruska és Tűzmadár című műveivel szerezték, mellyel a modern balett alapjait fektették le. Olyan hírességek táncoltak itt, mint Anna Pavlova, Tamara Karszavina, Olga Szpesziceva és a híres tánczseni, Vaclav Nizsinszkij. A társulat különböző korszakait a század későbbi évtizedeire is hatást gyakorló koreográfusok neve fémjelzi: Fokinon és Nizsinszkijen kívül Léonide Massine, Bronyiszlava Nyizsinszka, Mihajlovics Lifar és George Balanchine készített koreográfiákat. A Párizsban töltött két évtized (1909-1929) alatt a Ballets Russes összművészeti jellege a modern balettet a modern zenével és a modern képzőművészettel társította, magához vonzva ezzel a kor legnagyobb művészeit. Gyagilev dolgozott Coco Chanellel, Pablo Picassóval, Salvador Dalíval, Henri Matisse-szal, Léon Baksttal, Georges Braque-kal és Natalja Goncsarovával. A húszéves sikertörténet Gyagilev 1929-ben bekövetkezett halálával zárult, ekkor a társulat feloszlott, ám az Orosz Balett olyan hírnévre tett szert, hogy a század egyik legjelentősebb táncművészeti korszakává vált.

A kiállításon olyan legendás produkciók plakátjai, tervei, díszletei és jelmezei tekinthetők meg, mint A tavaszi áldozat, A tűzmadár, a Seherezádé, a Csipkerózsika vagy a La Boutique Fantasque című előadás, a tárlók melletti filmeken Howard Goodall zeneszerző magyarázza az orosz Balett előadásainak zenei világát. A londoni Victoria & Albert Museum tárlata szeptember 25-én nyitott és január 9-ig várja az érdeklődőket. A tárlat kurátora Jane Pritchard, akinek blogja ezen a linken érhető el.