Emma

Balett-ősbemutató Bécsben

2010.11.19. 17:39

Programkereső

A bécsi Volksoperben november 20-án mutatják be Patrick de Bana Marie Antoinette című balettjét. A két főszerepet, XVI. Lajost és hitvesét a nemrég első szólótáncosi rangra emelt Olga Jeszina és Roman Lazik alakítja.

A Volksoper és a Staatsoper balett-társulata közös, azokat még Harangozó Gyula egyesítette és szerzett az együttesnek önálló költségvetést. A francia-osztrák tematikájú balett színre kerülését az osztrák sajtó összefüggésbe hozza Dominique Meyer intendáns és Manuel Legris balettigazgató kétnyelvűségével, valamint azzal, hogy mindketten dolgoztak német nyelvterületen, majd Párizsból együtt érkeztek vissza Bécsbe.

Patrick de Bana
Patrick de Bana

Marie Antoinette Habsburg hercegnő, Mária Terézia lánya, a tragikus sorsú francia királyné maga is kettős identitású volt. A témát Patrick de Bana, a 2007-ben elhunyt Maurice Béjart egykori tanítványa szemelte ki magának. De Bana német anya és nigériai apa gyermeke, a nagyszülőpár pedig anyai ágon magyar-lengyel volt. "Véremben van a multikultúra" - idézik a lapok De Banát a mostani premier előtt. A koreográfus Marie Antoinette témája kapcsán már tavaly tett néhány tapogatózó lépést a párizsi opera balettcsillagával, Agnes Letestuvel, majd elfogadta Manuel Legris bécsi invitálását egy teljes balett megvalósítására. A darab zenéjét Vivaldi, Haydn és Mozart műveiből állította össze Luis Miguel Cobo.