Eszter, Eliza

Premier: Idők folyamán

2010.12.07. 10:03

Programkereső

Az egri színház tánctagozatának december 8-i premierjén a társulat tagja, Feledi János koreográfiájában Barta Dóra, a tagozat vezetője is táncol majd.

Milyen boldognak lenni? Milyen nőnek lenni? Milyen meghalni?

Három korszak, három női sors olvad össze egyetlen történetté az idők folyamán...

1941-ben egy írónő vízbe öli magát, így próbál meg menekülni súlyos depressziójától. 1951-ben egy depressziós anya reggeli készülődését látjuk. Napjainkban egy nő esti partit szervez.

Idők folyamán
Idők folyamán

Az előadás az Órák című film nyomán készül. A női lelkek, érzések izgatnak, hogyan jut el valaki odáig, hogy öngyilkos legyen. A nő mint feltérképezendő lélek érdekel. Izgalmas az is, hogy három különböző korban, három különböző nőről szól - mondja a rendező-koreográfus. Feledi János csaknem két éve az egri tánctagozat tagja, ez az első egész estés rendezése: "Két éve készülők rá, de azt hiszem, ennek is, mint minden darabnak van egy érési folyamata a kigondolástól a megvalósításig. Nálam ez most jött el..."

A három nőt egy könyv köti össze, Virginia Woolf Mrs Dalloway című könyve. Az első nő maga az író, 1925-ben. Elmebajjal küzd. A második éppen állapotos, gyermekét várja, akinek látszólag mindene megvan, férje, szép háza, gyermeket vár, de mégsem boldog. Miközben a könyvet olvassa, annyira a hatása alá kerül, hogy elhatározza, még aznap este véget vet az életének. A harmadik nő AIDS-es barátját, egykori szerelmét szeretné meglepni egy partival.

Róluk szól az előadás és arról a láthatatlan kapocsról, amely összeköti őket. Hasonló érzésekkel küzdenek. Ami a filmen megoldható, azt színpadra nagyon nehéz átvinni: "Fénnyel és a térhatással játszunk. Mindenkinek van egy kockája, ami egymásba ér majd" - avat be az előadásba a koreográfus.

A három nőt Barta Dóra Harangozó-díjas táncművész, érdemes művész, Kulcsár Noémi és Horváth Zita táncolja majd. A dramaturg Lisztóczky Hajnal, a díszlet Minorics Krisztián munkája.