Edina

Testek filozófiája

2010.12.10. 07:42

Programkereső

Az értelemre és az érzékekre hat elsősorban a Szegedi Kortárs Balett legújabb darabja. Juronics Tamás koreográfus azonban hozzátette, hogy a mély tartalom mellett a gazdaságosság is meghatározta a munkát.

A művészeti vezető kifejtette: nemcsak a táncosok, hanem a nézők számára is egy kísérlet az új darab. Elkészült egy nagyon gazdag mozgásanyag, melynek segítségével ugyanazokból a mozdulatokból, etűdökből, koreográfiákból két novellát jelenítenek meg. A két felvonásban azonban más a közeg, más a jelmez és más a zene is. Az első felvonásban nagyon "vaskos", nagyon mai zenei anyag kíséri a táncot, a másodikban egy zongora, elsősorban Chopin- és Gershwin-melódiák vezetik végig a koreográfiát, s ez a rész így sokkal filozofikusabb lesz - magyarázta Juronics Tamás. Az első felvonásban, mely rendkívül dinamikus, elsősorban az érzékekre akarnak hatni, a másodikban fogalmakat személyesítenek meg a táncosok. Így bemutatják például a gyönyör és a lelkiismeret párharcát - fűzte hozzá a rendező-koreográfus, megjegyezve, a tartalom mellett szempont volt a gazdaságosság is, ezért se díszlet, se jelmez nincs.

Testek filozófiája
Testek filozófiája

Pataki András balettigazgató elmondta: továbbra is nagyon nehéz helyzetben van a társulat. Felidézte, hogy 2009. december 31-én lejárt a várossal és a Szegedi Nemzeti Színházzal kötött hosszú távú szerződésük, az előadó-művészeti törvény alapján kapott támogatásuk ugyanakkor nem elegendő. A jelenlegi bizonytalan helyzetben a színház és a város is partner volt, így féléves szerződésekkel tudták biztosítani a társulat munkáját. Ez azonban azt jelentette, hogy sem belső, sem külső hosszú távú kötelezettségvállalást nem tudtak tenni. A nehézségek ellenére azonban a társulat jól teljesít, tavaly több mint száz előadást láthatott a közönség, igaz, épp a nagy előadásszám miatt azonban több sérülés is volt.

Az új évadban két táncossal bővült a társulat: Májer Gábor és Hortobágyi Brigitta, a Táncművészeti Főiskola két ösztöndíjas végzőse csatlakozott a Szegedi Kortárs Baletthez. A társulat repertoárján jelenleg hét produkció szerepel: a Carmina Burana, a Csipkerózsika, a Hattyúk tava gyerekek számára készült változata, a Szentivánéji álom, az Unisono, a Homo ludens és a Homo hungaricus. A december 10-i bemutató mellett tavaszra egy új darabbal készülnek, ezzel tartva magukat az évi két új produkcióhoz. A Liszt-év kapcsán a Dante-szimfóniát viszi színre Roberto Galvan koreográfus, akit jól ismerhet a szegedi közönség, hiszen már többször dolgozott a társulattal. A művész várhatóan három évtizedes pályafutása zárásaként dolgozik majd Szegeden.