Orbán

Premier: k.Rush

2010.12.13. 05:44

Programkereső

December 16-án Budapesten a Trafó - Kortárs Művészetek Házában mutatja be a Frenák Pál Társulat legújabb darabját.

Frenák Pál legújabb darabjában a rohanás dinamikáját és az ütközés drámai pillanatait ötvözi, filmes emlékképekkel kiegészítve. A k.Rush alapja a koreográfus azon szándéka, hogy a filmtörténetből inspirálódva egyfajta film-koreográfiát, "movie-movingot" hozzon létre. A filmművészet mindig is közel állt Frenák Pálhoz, hiszen filmes motívumokat korábban is felfedezhettünk munkáiban (gondoljunk csak a Lakomára, az InTimE-ra vagy éppen a Fiúkra). A k.Rush logikus folytatása a koreográfus korábbi kísérleteinek.

A táncosok villanásaiban, mozdulataiban különböző korok emblematikus figurái, alakjai idéződnek meg fantomszerűen, mely lehetővé teszik Frenák Pál számára, hogy az eltérő  generációkat képviselő táncosokat egymáshoz kapcsolja. De nemcsak az idő linearitását függeszti fel, hanem a valóság és álom határait is összemossa, látomásszerű road-movie-t vizionálva így a színpadra.

k.Rush - Frenák Pál Társulat
k.Rush - Frenák Pál Társulat

A frenáki mozgásforma az olyan nagyszerű és emblematikus táncosok által, mint Lőrinc Katalin, Lovas Pál, Uhrik Dóra új minőségben jelenik meg a k.Rush koreográfiában. Kihívás elé állítva ezzel magát Frenák Pált, akinek védjegyévé vált a fiatalos lendület, az állandó pulzálás, a dinamikus mozgás.

A tér ezúttal is letisztult, ebbe hasít bele a végtelen út. Nem hiányozhat természetesen az utazás eszköze sem, egy kor jelképe: a Cadillac. A hátteret ezúttal Philippe Martini videós képzőművésszel együtt dolgozza ki Frenák Pál. A mozgóképes anyagra szintén a valóság és az irrealitás közötti határ felfüggesztése, az idősíkok feloldása jellemző.

A zenei anyagon - az InTimE és a Seven című előadásokból már jól ismert - Gilles Gauvin dolgozik. Alapja egy elektro-akusztikus zenei kompozíció, melyet népszerű zenei betétek tagolnak.

2010. december 16. 20:00 - Trafó - Kortárs Művészetek Háza

k.Rush 

Koreográfus: Frenák Pál

Táncosok: Marie-Julie Debeaulieu, Frenák Pál, Jantner Emese, Lovas Pál, Lőrinc Katalin, Major László, Nelson Reguera, Simet Jessica, Uhrik Dóra

Díszlet: Majoros Gyula

Jelmez: Szabó Gergely

Zene: Gilles Gauvin

Videó: Philippe Martini

Fény: Marton János

Technikai vezető: Molnár Péter