Bernadett

Egyesülő nagyok

2010.12.19. 12:35

Programkereső

A Dance Theater Workshop és a Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company tagjai egyhangúlag megszavazták, hogy a két intézmény New York Live Arts néven egyesüljön.

Az új nonprofit szervezet a Dance Theater Workshop 180 fő befogadására képes, színházteremmel bíró épületében székel majd a 19. utcában, vezetői pedig Bill T. Jones - vezető művészeti igazgatóként -, Carla Peterson - jelenleg a Dance Theater Workshop művészeti vezetője, aki megtartja a címet -, valamint Jones társulatának ügyvezetője, Jean Davidson lesznek, aki az egyesülés után az új csoportosulás ügyeiért fog felelni. A döntést a jelenlegi gazdasági helyzettel indokolták, amelyben a művészeti intézményeknek új utakat kell keresniük. Bíznak abban, hogy hosszú távon stabilizálhatják a pénzügyi körülményeiket, valamint szolgálhatják a Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company művészi kiteljesedését, fiatal táncosok karrierjének egyengetését.

Bill T. Jones/Arnie Zane Company
Bill T. Jones/Arnie Zane Company

Az egyesülés példa nélküli, mivel egy befogadó műhely és egy koreográfus-táncos vezette társulat egyesíti erőforrásait. A 45 éve működő Dance Theater Workshop évente több mint 110 előadást tart, és olyanok karrierje indult el itt, mint Mark Morris, Stephen Petronio vagy épp Bill T. Jones, sőt Whoopi Goldberg és Bill Irwin is itt kezdte pályáját. A Bill T. Jones/Arnie Zane Company 1982-ben alakult, és a Magyarországon is bemutatkozott társulat bátran nyúl produkcióiban a rasszizmus vagy a halál témáihoz. A névadó Jones nemrégiben a Broadway-n sikereket ért el a Tavaszébredés koreográfusaként és a Fela! rendezőjeként. Az biztos, hogy turnéik nem maradnak el, és a 19. utcai épületben kétévente két hetet fognak játszani.