Ervin

Indul az év a Magyar Nemzeti Balettnél

2011.01.08. 02:47

Programkereső

A Magyar Nemzeti Balett tavaszig legutóbbi premierjével és több, újra repertoárra vett darabbal várja a közönséget. A kínálatban könnyed és a drámai hangvételű balettek egyaránt megtalálhatók.

Minden korosztálynak szóló előadás A rosszul őrzött lány, amelyet január 23-án, 26-án, 29-én tűz műsorra az Operaház. A Ferdinand Hérold és Frederick Ashton készítette mű egyike a legrégebbi, ma is játszott baletteknek. A nagy francia forradalom előestéjén mutatta be Bordeaux-ban Jean Dauberval együttese, azóta pedig számos színpadra állítást megért. Igaz, zenei anyaga többször kicserélődött, míg 1960-ban Frederick Ashton elkészítette a maga változatát, amelyet azóta mintegy 35 balettegyüttes vette repertoárjára. A hazai közönség először 1971-ben találkozhatott a művel: az egykori "keleti blokk országai" közül elsőként az Operaház balettegyüttese tűzhette műsorára e két felvonásos "nyugati" darabot. Azóta A rosszul őrzött lány - megszakításokkal - szerepelt az Operában, legutóbbi felújítására 2010 novemberében került sor.

Kerényi Miklós Dávid, aki Alainként lép színpadra az előadásban, így jellemezte szerepét: "Ez a srác elvan a maga kis világában, kicsit együgyű. Egyetlen barátja van, az ernyője. Szereti a madarakat, a tájat, szeret nézelődni. A tánclépések egyébként nem annyira egyszerűek, mert kissé parodisztikus balettről van szó, a mozdulatok kifacsartak."

Február 3-ától a hónapban hat estén élvezheti a közönség Slava Muchamedov A bajadér című kompozícióját Zeke Edit díszleteivel, Velich Rita egzotikus jelmezeiben. 2008 novemberében mutatták be a darabot az Operaházban, azzal a premierrel régi adósságát törlesztette a Magyar Nemzeti Balett, mivel addig csak az Árnyak táncát, azaz a mű fehér képét láthatta két alkalommal láthatta magyar közönség.

Az előadás egyik főszereplője, Popova Aleszja így vallott a próbafolyamatról: "Minden szerepnek a betanulása egy új papír, egy új ceruza, és egy új kihívás. Ettől fantasztikus ez a pálya. Szerencsére nagy segítséget kaptunk a betanító balettmestertől, Szlava Muhamedovtól, és kiemelném Volf Katalin munkáját, valamint volt két vendégmesterünk is Szentpétervárról, Natalja Szpitszina és Nyikolaj Osztalcov. Keveházi Gábor balettigazgatónk minden lehetőséget biztosított számunkra, olyan vendégművészeket hívott, akik a legjobb színházból jöttek el hozzánk."

A Karamazov testvérek című Dosztojevszkij-regényre a szentpétervári balett-társulatával hírt szerzett Boris Eifman készített koreográfiát, amelynek premierje 2009 novemberében volt. A hagyományos értelemben vett cselekmény helyett - mely maximálisan a Dosztojevszkij-regényen alapul - a balettben sokkal inkább a szereplők jellemén és a közöttük feszülő viszonyrendszereken van a hangsúly.

A nagybalett Alekszeje, Oláh Zoltán így készült a bemutatóra: "Segítségül hívtam a kollegákat, családtagokat, de sokat jelentettek az orosz betanítónk, Olga Kalmykova szavai is. A koreográfiát naponta megnézem dvd-n, így szinte kívülről tudom a balettszínpadon megjelenő szereplőket és azok jellemváltozásait. Nagyon tetszik az előadás zenei anyaga is; több zeneszerzőtől - Wagnertől, Muszorgszkijtól, Rahmanyinovtól - válogatta össze a koreográfus az előadásban megjelenő zenei részleteket. Fontos számomra, hogy a zenét ismerjem, befogadjam."