Zsuzsanna

Keveházi Gábor pert indít

2011.02.01. 07:49

Programkereső

Mint ismeretes, 2011. január 29-én nevezték ki Eldar Alievet a Magyar Nemzeti Balett megbízott művészeti igazgatójává a 2010 nyarán újabb öt évre megbízatást kapott Keveházi Gábor helyére.
Keveházi Gábor
Keveházi Gábor

Keveházi Gábor, akit 2009 decemberében neveztek ki 2010. augusztus 1-től újabb öt évre a Magyar Nemzeti Balett igazgatói posztjára, az MTI megkeresésére elmondta, hónapok óta próbálják elmozdítani. Ez alkalommal Hardy F. Gábor, a ház átvilágítását végző bizottság vezetője kifogásolta, hogy próbavezetésért külön pótlékot vett fel. Keveházi ezt nem tagadja, hozzátéve, hogy öt év óta a fizetésének egyik eleme ez a javadalmazás.

Keveházi - mint fogalmazott - a munka folytathatóságának érdekében szerdán elfogadta, hogy a hozzá hasonlóan Kossuth-díjas Volf Katalin váltsa őt igazgatóként, ő művészeti vezetőként dolgozna tovább, Cserta József pedig az általa négy éve létrehozott művészeti tanácsot irányítaná. Csütörtökön ezt a változást bejelentették az együttesnek, majd pénteken közölték: az igazgató Eldar Aliev lesz, akit egyébként Keveházi hozott Budapestre, mert kitűnő próbavezető balettmesternek tartja. A felmentett balettigazgató azt is elmondta az MTI-nek, hogy pert indít.

Keveházi Gábor 1989-től 1992-ig volt először az Operaház balettegyüttesének igazgatója, majd 1992-ben létrehozta a Budafest Nyári Opera- és Balettfesztivált. 2001-től négy éven át a Pécsi Balett együttesét igazgatta. 2005. augusztus 1-től volt ismét a Magyar Nemzeti Balett igazgatója.