Zsuzsanna

Keveházi Gábor munkaügyi bírósághoz fordul

2011.02.10. 09:48

Programkereső

Mindezt a Magyar Nemzeti Balett igazgatói posztjáról történt felmentése miatt teszi a táncművész-koreográfus.
Keveházi Gábor
Keveházi Gábor

Keveházi Gábor hagsúlyozta: pályázattal nyerte el a Magyar Nemzeti Balett igazgatói tisztését, megbízatása 2015. június 30-ig szólt. 2010 augusztus óta azonban különböző oldalakról támadások érték, ezért úgy határozott, felajánlja a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosának, Horváth Ádámnak, hogy visszalép és művészeti vezetőként dolgozik tovább Hágai Katalinnal együtt. Utódjául Cserta Józsefet, a Magyar Nemzeti Balett táncművészét javasolta.

Keveházi Gábor elmondása szerint végül a miniszteri biztos ezt úgy módosította, hogy Hágai Katalin legyen az igazgató és Cserta - ahogyan eddig is - irányítsa a művészeti tanácsot. Ezt a társulattal is közölték. Egy nappal később azonban Horváth Ádám a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal egyetértésben Eldar Alievet - akit Keveházi szerződtetett próbavezető balettmesternek - nevezte ki igazgatóvá. Keveházi Gábor szerint az intézkedést a balettegyüttes nem támogatta egyöntetűen, és annak hatására Hágai Katalin is lemondott. A volt igazgató hangsúlyozta, hogy saját felmentését nem tekinti jogszerűnek, és munkaügyi bírósághoz fordul. Arról, hogy őt milyen indokkal mentették fel, vagy egyáltalán megindokolták-e felmentését, a bírósági ügy miatt nem akart beszélni. Ugyanakkor a sajtóban megjelentekkel kapcsolatban, miszerint a balettmesteri pótlékot jogtalanul vette volna föl, a Las Palmas-i turné pénzét nem jól számolták el, azt válaszolta, hogy a "vád" nem helytálló, Las Palmasban nem is volt ott.

Keveházi Gábor az elmúlt években végzett munkájáról szólva  hangsúlyozta, hogy erősítette a magyar repertoárt például Seregi László meghatározó balettjeivel, fiatal tehetségeket hozott a Magyar Táncművészeti Főiskoláról, a nyári nemzetközi kurzusokkal kiterjesztette a nemzetközi kapcsolatokat, és lehetőséget adott a fiatal magyar koreográfus nemzedéknek. Mint fogalmazott, most attól tart, hogy az eredmények veszendőbe mennek, különösen, ha a 110 tagú együttes létszámát valóban 80-ra csökkentik, s így bizonyos műveknek le kell kerülnie a repertoárról.

A szerdai sajtótájékoztatón ott volt a Keveházi Gábort támogató Markó Iván. Hivatalos lett volna az eseményre Hágai Katalin és Seregi László is, ők azonban betegség miatt nem tudtak megjelenni.