Mátyás

Tánchétvége Miskolcon

2011.02.16. 10:29

Programkereső

Február 18. és 20- között rendezik meg a hagyományos Tánchétvégét Miskolcon. Idén először külföldi résztvevőket is vendégül látnak.

A Miskolci Tánctagozat alkotói azt vallják, hogy a műhelynek nyitottnak kell lennie. Be kell fogadnia és meg kell mutatnia mindazt, amit a kortárs tánc területén a legjelesebb társulatok és alkotók létrehoztak. Ennek jegyében volt a Tánchétvége Miskolcon vendége az elmúlt években a Közép-Európa Táncszínház, az Artus-Goda Gábor Társulata, Bozsik Yvette Társulata, a LA Dance Company (Ladányi Andrea társulata) és a legendás Győri Balett - impozáns névsor: a kortárs magyar táncélet színe-java.

Pulcinella - Regensburgi Színház
Pulcinella - Regensburgi Színház

A 2011-es Tánchétvége Miskolcon rendhagyó esemény lesz abban a tekintetben, hogy első alkalommal látnak vendégül külföldi balett-társulatot. A Regensburgi Színház három előadással mutatkozik be a miskolci színház hatodik éve megrendezésre kerülő hagyományos kortárs táncművészeti eseményén. A regensburgiak gyerekeknek (és felnőtteknek) szóló előadása a Pulcinella. A Stravinsky zenéje által ihletett táncmű a személyiséget kapott babákról szól - ám egyikük megmaradt babának. Ő a jel: kik voltunk, mivé lettünk? A Between Fear and Sex három koreográfus látomása a szerelemről, az emberi kapcsolatokról és a magányról. A NordNordWest - Bolero című koreográfiában nemcsak az ismert Ravel-mű tűnik fel, hanem a tangó életérzése mellett Shakespeare halhatatlan figurája, Hamlet is.

A Regensburgi Színház prózai és zenés tagozata mellett nagy hagyományú balettegyüttessel is rendelkezik, amely évente több klasszikus és kortárs táncprodukciót is bemutat. Miskolc és Regensburg színházai közötti kapcsolat hosszú évekkel ezelőtt kezdődött. Az együttműködésnek a közelmúltban több állomása is volt: közös produkció létrehozása, alkotóművészek cseréje, idén tavasszal pedig produkciók vendégjátéka.

Between Fear and Sex - Regensburgi Színház
Between Fear and Sex - Regensburgi Színház

A Tánchétvégén ismét, immár negyedszer lesz 24 órás nonstop tánc Miskolci Nemzeti Színház Játékszínében. 2011. február 18-án, pénteken, 17 órakor kezdődik a tánc, a Regensburgi Színház balett-tagozatának Miskolcon, a színházunkban vendégeskedő tagjai nyitják meg az estét a Pulcinella és a Between Fear and Sex című előadásukkal. A 24 órás táncimprovizációba bárki bekapcsolódhat, balett, néptánc, mozgásművészet, társastánc vagy harcművészet, szóló, duett vagy csoportos koreogáráfia - minden belefér. Öltözőt, pihenőhelyet biztosítanak a szervezők, és a büfé is 24 órán keresztül tart nyitva.