Mátyás

Don Quixote "hazatér" Bécsbe

2011.02.23. 10:04

Programkereső

Kasztanyetták, gitárok, legyezők és sok-sok piros kendő: a spanyolok e forróvérű jellegzetességeivel tér "haza" Bécsbe a Rudolf Nurejev-féle Don Quixote.
Manuel Legris
Manuel Legris

A Staatsoper közönsége február 28-tól láthatja a darabot, amelyet Nurejev 1966-ban éppen az osztrák fővárosban állított színpadra. Most Manuel Legris balettintendáns hozza el újra az emlékezetes darabot a bécsi közönségnek, az előkészületek már negyedik hete zajlanak, az első színpadi próbát hétfőn tartotta a társulat. A balettben nem is annyira Cervantes szélmalmokkal küzdő lovagja és segédje, Sancho Panza, hanem a szerelmespár, Kitri és Basil kap nagy hangsúlyt.

"Nagy próbatétel ez a táncosoknak, de jól dolgoznak" - mondta Legris. A szakember irányítása alatt a bécsi balett több mint kétszer annyi premiert ünnepel a szezonban, mint korábban, és igen változatos repertoárt gyakoroltak be. "Nagyon szerettem volna születési helyére visszahozni a Don Quixotét" - jegyezte meg Legris. Nurejev esetében a rendezői bemutatkozást jelentette a darab, amelyet Bécs után még világszerte tizenöt helyszínen - többek közt Párizsban - adtak elő. Manuel Legris maga is táncolt a műben, éppen Párizsban. "Gyönyörű, humorral teli darab, virtuozitással. Jó alkalom ez arra, hogy megmutatkozzék a társulat tehetsége" - fejtette ki a művész.

"Már a balettiskola óta ez volt a szerepálmom" - mondta Bécsben Marija Jakovleva, a társulat első számú szólótáncosa, aki Kitrit alakítja majd a Staatsoper színpadán. Hozzátette: a koreográfia rendkívül nehéz, de könnyednek és frissnek kell tűnnie. Basilt Gyenyisz Cserevicsko, Don Quixotét az a Thomas Mayerhofer táncolja, aki 28 év múltán utolsó szezonját tölti a bécsi társulatnál. A zenekart ezúttal Ermanno Florio vezényli. A darabot legutóbb 1984-ben láthatta az osztrák főváros közönsége.