Ágnes

Három premier a Magyar Nemzeti Balett repertoárján

2011.02.24. 12:10

Programkereső

Széles alkotói spektrum, mai közönségigényhez alkalmazkodó klasszikus előadások és a Seregi-trilógia jellemzik a Magyar Nemzeti Balett következő évadát.

Eldar Aliev balettigazgató koncepcióját tartalmazó repertoárpiramis ötven-hatvan százaléka klasszikus baletteket, harminc százaléka neves koreográfusok neoklasszikus vagy kortárs zenére megálmodott munkáit, tíz százalékban kísérleti vagy modern produkciókat tartalmaz.

Február 18-án és 19-én lesz Szergej Prokofjev Hamupipőkéjének a premierje, amelyet Vlagyimir Vasziljev, a Bolsoj egykori szólistája és főigazgatója koreografál.

Május 12-én és 13-án láthatják először a nézők A párizsi Notre Dame című kompozciót, amelynek koreográfiáját Maurice Jarre zenéjére Roland Petit készítette. A darab premierje a Párizsi Operában volt, a jelmeztervezője Yves Saint Laurent.

A diótörő - Magyar Állami Operaház
A diótörő - Magyar Állami Operaház

Az évad harmadik bemutatója A vágy villamosa, amelyet Venekei Marianna készít Dés László zenéjére. Ezt a produkciót a Művészetek Palotájában viszik színre.

Az évad első felének repertoárja: Mendelssohn-Seregi: Szentivánéji álom, Adam-Lavrovszkij: Giselle, Goldmark-Hidas-Seregi: A makrancos Kata, Csajkovszkij-Pártay: Anna Karenina, Hérold-Ashton: A rosszul őrzött lány, Csajkovszkij-Vajnonen: A diótörő. Az évad második felének kínálata: Örvényben (Robert North, Miryam Naisy, Krzysztof Pastor, David Dawson és Lukács András koreográfiái), Minkus-Petipa: Don Quijote, Goldmark-Hidas-Seregi: A makrancos Kata, Kocsák-Harangozó: Hófehérke és a 7 törpe, Prokofjev-Seregi: Rómeó és Júlia.

Eldar Aliev elmondta, a Magyar Nemzeti Balett állományában levő 119 táncos közül mindenkivel akar dolgozni a jövőben. Megjegyezte, hogy új vezetés esetén az ellenállás normális reakció, tisztogatásról azonban nincs szó. Hozzátette, a Magyar Táncművészeti Egyetem végzősei közül négy-öt táncost be akar vonni a munkába. Emellett az MTE-vel és a Vaganova Iskolával együttműkdésben négy fiatal magyar balettművészt balettösztöndíjra jelölnek. A támogatottak az egyetem hallgatói vagy az MNB pályakezdő művésze közül kerülhetnek ki.

A rosszul őrzött lány - Magyar Nemzeti Balett
A rosszul őrzött lány - Magyar Nemzeti Balett

A Magyar Nemzeti Balett a közalkalmazott dolgozói ellen megindult fegyelmi eljárással kapcsolatban az alábbi közleményt juttatta el a sajtónak, amelyet változtatás nélkül közlünk:

A Magyar Nemzeti Balett társulatából három művész magatartásával kapcsolatban jogi aggályok merültek fel. A helyzet tisztázása érdekében a Magyar Állami Operaház Budapest miniszteri biztosa a közalkalmazottakkal szemben fegyelmi eljárást kezdeményezett, ezzel egyidejűleg, az eljárás befejezéséig állásukból felfüggesztette őket.

Ez a döntés semmilyen módon nem kérdőjelezi meg az érintettek művészi nagyságát, a munkahelyi légkör zavartalansága és az ügy mielőbbi lezárása érdekében azonban az eljárásnak a vonatkozó törvényi rendelkezések szerint kell lezajlnia.