Gertrúd, Patrik

Mindenki őrült szambát jár

2011.03.10. 14:53

Programkereső

A riói karneválon legalábbis, amelynek csúcspontja a szambaiskolák felvonulása.

A tizenkét leghíresebb szambaiskola a karnevál több mint másfél kilométeres főutcáján, a Sambodromón vonul fel a nézők előtt. A jegyárak ötventől több ezer dollárig terjednek, attól függően, hogy hova szólnak. A kétnapos eseményt a hetvenezer helyszíni néző mellett televízión is milliók követték szerte a világon. Az iskolák a karnevál bajnoka címért és a karneváli koronáért versengtek a koreográfia, a zene, a tánc és a kreativitás alapján.

Riói karnevál
Riói karnevál

A döntést 15 tagú zsűri hozta meg,ennek értelmében az idei győztes a Rio de Janeiro északon fekvő szegény elővárosában, Nilópolisban működő Beija-Flor iskola lett. Az intézménynek ez volt a 12. diadala a versenyben.Az elismerést egy évig, a következő fesztiválig használhatja a győztes iskola. A második helyet a tavalyi győztes Tijuca iskola érdemelte ki, amelynek táncosai az Avatart adták elő a szamba nyelvén. A harmadik helyre a város legrégebbi, 1928 óta működő szambaiskoláját tették. A Mangueira egy brazil zenész, Nelson Cavaquinho előtt tisztelgett műsorával.

A vasárnapi felvonulók között versenyen kívül ott voltak a Portela szambaiskola táncosai is. Az iskola raktára, benne számtalan jelmezzel és egyéb kellékkel február elején a lángok martalékává vált, és a tűzben két másik iskola kellékei is odavesztek. A csoport egy hónap alatt pótolta a legfontosabb kosztümöket, így végül részt vehettek a parádén, a zsűri döntése alapján azonban csak versenyen kívül, mivel így a Portela, amely a karnevál eddigi 84 éves történetében egyetlen alkalommal sem maradt távol, és a tánciskolák közül a legtöbb karneválbajnoki címet mondhatja magáénak, nem kerülhet a második vonalba a pontozás alapján.