Sándor, Ede

Nacho Duato bemutatkozott Szentpéterváron

2011.03.15. 11:59

Programkereső

A Mihajlovszkij Színház balett-társulatát vezető spanyol koreográfusnak március 15-én lesz az első oroszországi premierje.
Nacho Duato
Nacho Duato

A Without Words és a Duende című darabokat először láthatja az orosz város közönsége, az Arvo Pärt zenéjére készült Nunc Dimittis pedig világpremier. Az utolsó nem orosz származású balettigazgató, aki orosz együttest irányított, Marius Petipa volt, akit a cári család hívott meg a Néva-parti városba. Az ő örökébe lép az 1990 óta a spanyol Compania Nacional de Danza társulatát irányító koreográfus.

A Mihajlovszkij Színház igazgatója szerint Nacho Duato érkezése nem csupán nekik, de az orosz táncélet számára fontos. Duato célja az, hogy megújítsa a klasszikus alapokon nyugvó orosz balettkultúrát: az orosz társulatok igyekeznek leszakadni a klasszikus repertoárról, de az, hogy a modern tánc, a minimalizmus ugyanúgy sajátjuk legyen, fárasztó csata lesz - vélekedett a spanyol művész, aki úgy érzi, a fiatal táncosok nyitottak törekvései iránt, ugyanakkor azonban mások ragaszkodnak az erős hagyományokhoz.

A londoni Rambert Schoolban, Maurice Béjart-nál és Alvin Ailey-nél tanult, Stockholmban, a Nederland Dans Theaternél és Jiri Kyliánnál táncolt, a nyolcvanas évek eleje óta koreografáló Duato kihívásnak nevezte a felkérést, és felkérésekor biztosított mindenkit arról, hogy nagy energiákkal és elhivatottsággal kezd munkához. A változás lassú folyamat lesz - erősítette meg nemrég a koreográfus, aki a táncosokról elmondta, hogy rendkívül tehetségesek, gyorsan tanulnak, csak arra van szükség, hogy valaki elhitesse velük, szabadon mozoghatnak, és kifejezhetik személyiségüket a tánc által. Angelin Preljocaj francia koreográfus Oroszországban járva úgy nyilatkozott, Duato célja reális és megvalósítható lehet.