József, Bánk

Kamaszkori Liszt-opera, koreografált Dante-szimfónia

2011.03.25. 18:33

Programkereső

Liszt Ferenc kamaszkorában komponált operáját, a Don Sanche, avagy a szerelem kastélya című művet mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház együttese pénteken a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Ugyanekkor a Szegedi Kortárs Balett Roberto Galavan koreográfiájával a Dante-szimfóniára készült balett előpremierjét tartja a Thália Színházban..

"Negyedszázada, 1986-ban vettem lemezre a Don Sanche-ot, akkor még jóval kevesebb tapasztalatom volt, és a munka koncentráltsága miatt sem láttam át a darab egészét. Úgy érzem, ez most jobban sikerült. Az ifjú Liszt opéra féerie-ként, azaz tündéroperaként határozta meg művét, amely rendkívül friss, fiatalos és könnyed muzsika, szinte gyerekesen örömteli" - nyilatkozta Pál Tamás, az operaprodukció karmestere. Mint kifejtette, bár a szerző csak 13 esztendős volt, amikor elkezdte a darabot komponálni, az opera mégis hihetetlenül professzionális munka, és olyan derűs kamasz érzelmeket ábrázol, amelyek a későbbi Lisztből természetesen már hiányoznak.

Liszt Ferenc
Liszt Ferenc

"A zenekarnak nagy élvezet játszani ezt a zenét, és ugyanilyen élvezet dirigálni, az énekeseknek is öröm játszani a lehetőséggel, hogy dalszerű természetességgel szólalhatnak meg" - fogalmazott Pál Tamás. Szerinte érdekes és teljes, a mű szelleméhez illő színpadi előadást készít Anger Ferenc rendező. Don Sanche-ot László Boldizsár, Elzire hercegnőt Mester Viktória, Alidor varázslót Kálmán Péter személyesíti meg.

Liszt Dante-szimfóniájának koreografált változatát, Roberto Galvan munkáját a Szegedi Kortárs Balett előadásában láthatja a fesztivál közönsége pénteken a Tháliában. „A teljes szimfónia elhangzik, László Zsolt pedig az ihlető műből, az Isteni színjátékból mond részleteket. Egy utazás valósul meg, követi Dante alkotásának történéseit, elindul Vergiliussal, oldalán Beatricével a pokolba. Megsokszorozza Dante alakját, más táncolja a pokolban, mint a purgatóriumban vagy a paradicsomban" - mondta Juronics Tamás, az együttes művészeti igazgatója.

Juronics Tamás
Juronics Tamás

Galvannal - aki a darabbal kapcsolatban megjegyezte: a magyar zene szenvedélyessége igen közel áll latin gyökereihez - korábban sokat dolgozott együtt a Szegedi Kortárs Balett. „Sokat tanultam Galvantól, mesteremnek tartom. Az a fajta mozgásrendszer, amit ő képvisel, igen közel áll a társulathoz. És az a lírai, emocionális, egyúttal intellektuális megközelítés, ami rokon az enyémmel, ugyancsak illik az arculatunkhoz" - jegyezte meg Juronics Tamás. Hozzátette, hogy Liszt zenéje ellen nem érdemes dolgozni, engedni kell áradni és belemerülni. Az Inferno című est egyik része a Dante-szimfónia, a másik pedig Juronics koreográfiájával a Faust-szimfónia; az ikeralkotásokat áprilisban mutatják be Szegeden. Csetényi Vencel, Czár Gerely, Markovics Ágnes, Haller János, Finta Gábor és Fehér Laura táncolja a főbb szerepeket.  A pénteki Don Sanche/Dante-szimfónia előadást vasárnap megismétlik a Thália Színházban.