Klaudia

Menesztették Barta Dórát

2011.03.26. 13:04

Programkereső

Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Színház igazgatója azonnali hatállyal leváltotta Barta Dórát, a tánctagozat vezetőjét.

A Heves Megyei Közgyűlés vizsgálata alapján Blaskó azzal indokolta a döntését, hogy Barta Dóra jogilag alkalmatlan a posztra, nem láthat el vezetői feladatokat, mert a szakirányú felsőfokú végzettsége még csak folyamatban van.

Barta Dóra
Barta Dóra

A 2008-as Előadó-művészeti Törvény szerint "a vezető munkakörének ellátásával szakirányú felsőfokú végzettséggel és legalább ötéves szakmai gyakorlattal rendelkező személy bízható meg. Szakirányú felsőfokú végzettségnek minősül a felsőfokú oktatási intézményben szerzett, az intézmény alaptevékenységének megfelelő diplomával vagy oklevéllel, továbbá a jogász, illetve a közgazdász oklevéllel tanúsított végzettség". Ugyanezen törvény kimondja, hogy ha valaki a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjban részesül, akkor mentesül a végzettség, szakképzettség megszerzésének követelménye alól.

Barta Dóra 2007-ben lett Érdemes Művész (akkor egyébként tanított is a Táncművészeti Főiskolán), Hiller István 2009-ben felmentette a törvényi kötelezettség alól, ekkor alakult meg az egri tánctagozat, melynek élére Csizmadia Tibor Barta Dórát nevezte ki.

A dolog pikantériája, hogy Blaskó Balázs mellett Barta Dóra pályázott még az egri színház vezetésére, de akkor nem merült föl ez a probléma.

Blaskó Balázs március 25-én visszavonta a táncművész kinevezését, a tánctagozat vezetésével a későbbiekben Topolánszky Tamást szándékozik megbízni. Barta Dórának tánckari státuszt ajánlott.

A táncosként és koreográfusként nemzetközileg is elismert művész fájlalja, hogy épp a szülővárosa hurcolja meg ezzel a lejárató kampánnyal. Hivatalos tájékoztatást nem kapott sem az ügymenetről, sem a vizsgálatról: a felmentése volt az első alkalom, hogy Blaskó személyesen kereste meg.

Kérdés persze még az is, hogy mi lesz a Badora tánctársulattal, mely az egri tánctagozat művészeiből áll, kiáll-e mellettük a város vezetése?