Klaudia

Budapest Táncfesztivál 2011

2011.03.31. 09:00

Programkereső

Nemzetközi programmal várja idén is a Budapest Táncfesztivál a táncszerető közönséget.

A Nemzeti Táncszínház idén tizenegyedik évébe lépő, korábban Táncfórum néven ismert rendezvénye megújulva, Budapest Táncfesztivál néven várja áprilisban a közönségét kilenc napon keresztül, több helyszínen. A fesztivál azt mutatja be, hol is tart ma a táncművészet Magyarországon, hogyan illeszkedik a nemzetközi kontextusba, illetve ezen belül miként szólalhat meg mégis a saját hangján.

Sakk-játék - Forte Társulat
Sakk-játék - Forte Társulat

Több külföldi társulatot és a hazai együtteseknél kiemelkedő külföldi koreográfusok munkáját - a hagyományhoz hűen balett, modern és kortárs tánc, valamint néptánc produkciókat - ismerhet meg a közönség. Kísérőprogramként kiállításokat és szakmai konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Táncbizottságával közösen, külföldi szakemberek részvételével (Norvégia, Németország, Románia) rendeznek a fórumon.

Neves hazai együttesek előadásai mellett (Győri Balett, Forte, Honvéd Tánszínház stb.) a New York Times által „lélegzetelállítóan látványos" jelzőkkel illetett Shen Wei Dance Arts előadásai is láthatók, ízelítőt kaphatunk a kortárs finn táncművészetből három társulat, a Karttunen Kollektív, a Tommi Kitti & Co.  és a Susanna Leinonen Company vendégszereplésével. A fesztivál ideje alatt a világhírű koreográfus, William Forsythe installációit is meg lehet tekinteni.

Carmina Burana - Szegedi Kortárs Balett
Carmina Burana - Szegedi Kortárs Balett

A Tánc Világnapját - az UNESCO Nemzetközi Tánctanácsának kezdeményezésére - 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én táncelőadásokkal ünneplik szerte a világon. Ez a táncművészet legnagyobb ünnepe, amelyhez kapcsolódóan a Nemzeti Táncszínház - új névvel - immár tizenegyedik alkalommal rendez fesztivált.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Tánc Világnapján rendezett gálaest keretében adják át a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait is: "Az évad legjobb végzős növendéke", "Az évad legjobb férfi és női táncosa", "Az évad legjobb alkotója", díjakat, valamint az "Életmű-díjat" és a "A Táncművészetért-díjat".

További információ a fesztivál honlapján, itt.