Gábor, Karina, Ders

Felkéréssel köszöntötte Bátyai Edina Novák Ferencet

2011.03.31. 13:12

Programkereső

A Kossuth-díjas koreográfust 80. születésnapja alkalmából a Szegedi Szabadtéri Játékok 2012-es néptánc produkciójának megrendezésére kérte fel Bátyai Edina igazgató.

Novák Ferencet gálaesttel köszöntötték hétfőn a Vígszínházban 80. születésnapja alkalmából, amelyen részt vett Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója is. Novák Tata - ahogyan az egész országban ismerik a népszerű koreográfust, rendezőt - a Honvéd Együttes művészeti igazgatója, a Bihari János Táncegyüttes megalapítója hosszú éveken keresztül dolgozott nyaranta Szegeden, hiszen ő volt a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál művészeti vezetője.

Több mint negyven évre visszatekintő szakmai kapcsolat fűzi őt a szegedi szabadtérihez. Koreográfusi és rendezői alkotómunkája során rengeteg szép, emlékezetes előadással - a Vitézi énektől a Csíksomlyói passión keresztül A csodaszarvasig - ajándékozta meg a Dóm tér közönségét.

Bátyai Edina, a nagy múltú, idén szintén 80 éves fesztivál igazgatója éppen ezért gondolt arra, hogy egy felkéréssel köszönti a művészt születésnapján. A 2012-es szabadtéri évad néptánc produkciójának megrendezését bízta Novák Ferencre, akit nagyon meghatott a felkérés. Úgy fogalmazott: a szegedi szabadtéritől ennél szebb ajándékot nem is kaphatott volna.