Júlia, Rita

Az orosz klasszikus tánc utazó nagykövetei Budapesten

2011.04.05. 09:27

Programkereső

A Moszkvai Városi Balett a rendszerváltás óta több ezres eseménycsarnokok közönségével ismerteti meg az európai klasszika és romantika táncszínházának különleges látványvilágát világszerte. Idén ősszel, az adventi időszak előtt a magyar közönség is átélheti ezt a mesebeli élményt: patinás értékek, örökzöld balettslágerek modern környezetben az orosz iskola legmagasabb színvonalú képviselőinek tolmácsolásában.

A Moszkvai Városi Balett küldetésének egyszerű mottója: bemutatni a klasszikus táncszínház gyönyörű, nemes hagyományait a legszélesebb közönségrétegek és a fiatalok számára. A társulat az orosz tánciskolák legmagasabb igényű irányzataiból szűrte le azt az egységes, klasszikus stílust, amely saját előadásait fémjelzi és a töretlen siker zálogát jelenti számukra a világ öt kontinensének többezres eseménycsarnokaiban - immár több mint két évtizede. 

Moszkvai Városi Balett
Moszkvai Városi Balett

A Moszkvai Városi Balett 2011. november 4-én és 5-én két önálló, teljes előadással - Prokofjev Rómeó és Júlia és Csajkovszkij A diótörő című kísérőzenéjére komponált koreográfiával - lepi meg a magyar közönséget. Az előadások eredeti jelmezekkel, komplett díszletek kulisszái között elevenednek meg a Papp László Budapest Sportaréna színpadán. A fővárosi előadásokat követően a társulat a debreceni Főnix Csarnokban ad ráadást, szintén 2011. november első felében.

A Moszkvai Városi Balett társulatát 1988-ban alapította a neves orosz koreográfus, Viktor Szmirnov-Golovanov. A vállalkozás a poszt-szovjet orosz rendszerváltás kulturális életének egyik legszebb gyümölcse: állami támogatás nélkül, teljesen magánforrásokból jött létre és működik a mai napig. Debütálásukra 1989-ben került sor a dél-koreai fővárosban, Szöulban. Azóta az egyik legtöbbet turnézó orosz zenés színházi társulattá nőtte ki magát. Alapítása óta fellépett többek között Belgium, Ciprus, Egyiptom, Hollandia, Hong-Kong, Írország, Izrael, Japán, Észtország, Kína, a Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Tajvan, Szingapúr, Nagy-Britannia és nem utolsó sorban Oroszország nemzeti hangversenytermeiben és fesztiválszínpadain. Legnagyobb sikereiket Nagy-Britanniában érték el, ahol az elmúlt 20 év során több mint 800 alkalommal tettek eleget a közönség meghívásának. 

Moszkvai Városi Balett
Moszkvai Városi Balett

Az egyik alapító-koreográfus, Viktor Szmirnov-Golovanov 1934-ben született Moszkvában. A Moszkvai Balett Intézetben szerezte művészdiplomáját az orosz avantgárd tánc legnagyobb hatást elért mesterei, Leonyid Lavrovszkij és Kaszjan Golejzovszkij irányítása alatt. Tanulmányai befejezését követően, meredeken ívelő karrierje derekán a Bolsoj táncos szólistája volt több mint húsz éven át. 1970 és '89 között az Ogyesszai Opera és Balett Színház vezető balettmestereként dolgozott. 

A másik alapító, Ludmilla Nyerubasenkó 1955-ben született Ogyesszában, 1974-ben szerzett diplomát az Kijevi Koreográfiai intézetben. Ezt követően rögtön szólótáncos szerződést kapott az  Ogyesszai Opera és Balett Színházban, ahol pályája során mintegy 30 különböző produkció vezető szerepét alakította. A Moszkvai Városi Balett 1989-es megalapítása óta Nyerubasenkó a társulat vezető szólistája és instruktora, 1993 óta príma balerinája. A művésznő a klasszikus repertoár darabjainak betanításáért, a társulati balettkar és a szólisták irányításáért felelős. 

A Moszkvai Városi Balett előadása - Papp László Budapest Sportaréna

2011. november 4-5. 19:00