Dezső

Salsa: Belekóstoltam a kubai szószba!

2011.04.06. 17:42

Programkereső

Egy percig sem unatkoztam, hisz több tíz férfi karjában is megfordultam. Másfél óra után sem akartam abbahagyni, annyira ízlett ez a szósz. Táncos sorozatunban ezúttal egy salsaórára látogattunk el.

Amikor moziba megyek, mindig tortilla chipset eszem sajtos vagy salsaszósszal. Utóbbin mindig elmerengek: miért is adták neki ezt a nevet, ha már a salsa szó maga is szószt jelent? Hiába érdeklődöm bárhol, választ egyelőre még nem kaptam rá. Arra annál inkább, miért is vonz tömegeket Magyarországon a salsa, amelyeknek esteket, klubokat szentelnek. Egy nyílt nap keretében ugyanis - többek között - kipróbáltam, mit esznek ezen a kubai szószon oly sokan.

Három sorban is alig fértünk el

Egyedülállóak és párok, tíz- és hetvenévesek is megjelentek azon az ingyenes  órán, amelyen kipróbálhattuk, érdekel-e bennünket a tánc "szósza", a salsa. Két tanár érkezett a terembe a nyílt órára, Für Attila, aki egy mikrofonnal a szája előtt instruált, és felesége, Für-Czotter Enikő. Először bemutatkoztak, majd Attila kiselőadást tartott a salsa történetéről. Elárulta, hogy a tanulást a merengue nevű latin tánccal kezdjük, mert ennek a lépéseivel közelebb kerülünk a salsához, és egyszerűbb lesz elsajátítanunk azt. A bevezető után a bemelegítés következett, jobbra és balra lépdeltünk, és egy fitneszórához hasonlóan a kezünket is lengettük a különböző lépésekhez harmonizáltan. Igazi show-íze és -jellege volt az egésznek, és kétségtelen, hogy lelkesítő és kedvcsináló volt, ahogyan Attila mikrofonból irányította a kezdő csapatot.

Salsa 

A salsa elsősorban latin alapokra építkező zenei stílus, amelynek fő jellegzetessége a karibi ritmus. Eredetileg nem volt egységes zenei műfaj, sok dél-amerikai stílusból alakult ki, amelyben a csacsacsa, a mambó, és a szving is megtalálható volt. Az 1970-es években született, a kubai, puerto rico-i és más, latin gyökerekkel rendelkező bevándorlóknak volt köszönhető. A salsa elnevezés is tőlük ered, a szó jelentése:szósz. Ma már számos stílusban táncolják: kubai, new york-i, los angeles-i, puerto rico-i salsa, rueda de casino, stb. Nagy alakjai: Eddie Torres, Frankie Martinez, Angel Ortiz, a Vasquez testvérek. (forrás: Wikipédia)

Kézről kézre adtak a férfiak

Miután kellőképp begyakoroltunk a merengue lépéseit, alkalmi tanítóm egy igen dinamikus latin zenét rakott a CD-lejátszóba, és kipróbáltuk a koreográfiát aláfestéssel is. Ezután felszólította a férfiakat, keressenek maguk mellé egy- egy hölgypartnert. Egy 25 éves fiatalember szegődött mellém, akiről kiderült, soha életében nem tett még egy lépést sem azért, hogy táncoljon, most azonban kedvet kapott a kubai szószhoz. Attila megkért bennünket, alkossunk kört, és azoknak a nőknek, akiknek nem akadt párjuk, egy-egy páros közé ékelődve kellett helyet foglalniuk, és megkezdődött a körtánc. Botladozva indultam el salsás utamon partneremmel, akinek társaságát nem élvezhettem sokáig, hiszen kiderült: éppen az a lényeg, hogy a férfiak néhány lépés megtétele után tovább mennek, és egy másik hölggyel táncolnak tovább. Érdekes, és szimpatikus megoldás volt ez, hiszen így egy nő sem érezhette úgy, neki nem akadt társasága.

Óriási lelkesedéssel izzadtam az óra végéig

A körtánc után ismét a tanulásé volt a főszerep. Néhány lépést még elsajátítottunk a merengue-hez, és máris a salsánál jártunk. Csodálkoztam, mennyire könnyen tanulható ez a kubai tánc, miközben pedig azon gondolkodtam, honnan van ennyi energiája tanáromnak, amivel másfél órán át folyamatosan magyarázva ennyire fenn tudja tartani a tanulók érdeklődését. Én ugyanis óriási lelkesedéssel izzadtam az óra hátralévő részében is. Emellett az járt a fejemben, hogy a salsaóra remek alkalom az egyedülállóknak is, hiszen egy vonzó férfi mellett jól érezhetik magukat, és akár a közös érdeklődés mentén kapcsolatot is létesíthetnek a tánc során megismert hímneműekkel. Igazam lett, hiszen utánakérdeztem, és kiderült, rengeteg kapcsolat született már a salsás bulikon.  Alkalmi tanáraim is a salsának köszönhetik szerelmüket. Az óra végén ismét kézről kézre adtak bennünket az urak, én pedig úgy távoztam a salsaóráról, hogy ezt a szószt a jövőben is rendszeresen szeretném fogyasztani!