Orbán

Csehov és balett áprilisban a Szegedi Nemzeti Színházban

2011.04.14. 10:42

Programkereső

Csehov művét, a Három nővért és a Szegedi Kortárs Balett Inferno című produkcióját láthatja a közönség áprilisban a Szegedi Nemzeti Színházban.

Az áprilisi programot beharangozó tájékoztatón Bodolay Géza rendező elmondta: szerinte az a zseniális a műben, hogy vidám tud lenni, miközben az alapkérdésekre kérdez rá, s teszi ezt komoly színházi eszközökkel. Hozzátette: ugyan ritkán dolgozik így, de most betű szerint betartja a csehovi utasításokat. A fordításhoz is csak annyiban nyúltak hozzá, hogy azokat a részeket, amelyeket a művet németből fordító Kosztolányi Dezső a német fordítás okán nem érthetett, az orosz eredetivel összevetve Csehovhoz közelítették. Mint elmondta, a darab színpadra állítása Juronics Tamás ötlete volt, a társulatban ugyanis van négy olyan fiatal színésznő, aki alkalmas a feladatra. Olgát Borsos Bea, Mását Gidró Katalin, Irinát Erdélyi Tímea, Natalját Danis Lídia alakítja az április 8-iki bemutatón.

Juronics Tamás
Juronics Tamás

A tájékoztatón elhangzott, hogy a közönség április 15-én láthatja először a Szegedi Kortárs Balett új produkcióját, az Infernót. Az első felvonást Juronics Tamás koreografálja Liszt Ferenc Faust szimfóniájának harmadik tételére, a Mefisztóra. Mint Juronics Tamás kiemelte, az Inferno kétszereplős darab, mely csupán két testre engedi koncentrálni a nézőt. Az egyik szereposztásban Szarvas Krisztina és Czár Gergely, a másikban pedig Hajszán Kitti és Haller János lesz színpadon. A második felvonást Liszt Dante szimfóniájára koreografálta Roberto Galvan argentin mester, s ebben a teljes társulat táncol;a bemutatóval Liszt Ferenc munkásságára, születésének 200. évfordulójára emlékezik a társulat.

A hónapot a Nemzetközi Simándy József Énekverseny díjkiosztó gálaműsora zárja április 30-án. A verseny zsűrijének elnöke Marton Éva lesz, emellett rangos külföldi ügynökök is érkeznek majd, hogy megismerjék a fiatal tehetségeket. Összesen 124-en versenyeznek idén Szegeden. Az énekesek tizenöt országból érkeznek a dél-alföldi városba, például Németországból, Svájcból, Izraelből, Szerbiából, Horvátországból és Japánból. A gálán a frissen díjazottak mellett számos korábbi győztes is fellép majd.