Bernát, Felícia

Tommi Kitti&Co: Still Life for Four Dancers

2011.04.18. 14:00

Programkereső

"A táncosok emberi darabot táncolnak, melyben a szünetek és tekintetek majdnem annyira beszédesek, mint az érintések.”- írja Aulu Rasanen, a Helsingin Sanomat kritikusa Tommi Kitti egyedülálló táncdarabjáról, melyet a magyar közönség a Budapesti Táncfesztivál keretében vasárnap este tekinthet meg a Nemzeti Táncszínházban.

"Az elsődleges feladat olyan egyszerű: legyen négy táncos a színpadon... de tényleg ennyi az egész? Egyre és egyre lehetetlenebbnek tűnik jó, vagy akár még csak kielégítő megoldást is találni. Számtalan lehetőség áll rendelkezésre, amiből választani lehet." - Tommi Kitti

Tommi Kitti: Still Life for Four Dancers
Tommi Kitti: Still Life for Four Dancers

And the Line Begins to Blur - Susanna Leinonen Company; Still Life for Four Dancers - Tommi Kitti & Co.

2011. április 24. 19:00 Nemzeti Táncszínház Budapest Táncfesztivál

And the Line Begins to Blur 
Ea.: Elina Häyrynen, Kaisu Hölttä, Natasha Lommi, Pekka Louhio, Jarkko Lehmus, Maija Kiviluoto, Liisa Pietikäinen 
Zene: Kasperi Laine 
Fényterv: Matti Jykylä 
J.: Erika Turunen 
Jelmez kivitelezés: Liisa Mäenpää, Tipi Taskinenű 
Kor.: Susanna Leinonen 

Still Life for Four Dancers 
Zene: Doina Klezmer 
Fényterv: Janne Teivainen 
Kor.: Tommi Kitti

Tommi Kitti egyedülállóan tehetséges táncos és koreográfus; nemcsak a mozgást és a különböző táncstílusokat kezeli mesterien, hanem mély érzéseket és gondolatokat is ki tud fejezni a tánc révén. Tommi Kitti mozgásának virtuozitása, csodálatos zenei tehetsége, valamint a tánchoz való emberi hozzáállása azt eredményezte, hogy korunk finn és nemzetközi táncvilágában az elsők között kell őt említeni. Mint táncos, az 1970-es évek elején kezdte a karrierjét. Táncosként és koreográfusként dolgozott többek között olyanokkal, mint a Helsinki Színházi Tánccsoport, a Cullberg Balett, a Raatikko Táncszínház és a Finn Nemzeti Balett. 1975 óta több mint 40 művet készített, mint koreográfus. Ezek között van a Loviisa, egy olyan darab, amelynek alapját a jól ismert finn Niskavuori művek képezik, a zenéjét Eero Hämeenniemi szerezte, és a Finn Nemzeti Balett számára készült 1987-ben, valamint a Leonardo, amely ugyanennek a komponistának a zenéjére született 1996-ban a Helsinki Fesztivál alkalmából. 2000-ben Tommi Kitti műve, a Csendélet négy táncossal (Still Life for Four Dancers) elnyerte a zsűri különdíját a „Rencontres Choregraphiques Internationales de Seine-Saint-Denis" nemzetközi versenyen, melyet koreográfusok számára rendeznek meg. 2000 óta Tommi Kitti a saját társulatát (Tommi Kitti & Co.) igazgatja. A művészek számára készített legújabb zenés művek a „Piece for a Small Stage" (Fellépés kis színpadon - 2004), a „Leap" (Szökkenés - 2005), a „Darlings" (Szeretők - 2007), valamint a „Girls and Boys" (Fiúk és lányok - 2009). Tommi Kitti Finnországban megkaptam a legjelentősebb művészeti díjakat, amelyek között ott van a Finn Nemzeti Művészeti Díj (2000) és a „Pro Finlandia" érem (2003) is. Az elmúlt évtizedben a táncosként, koreográfusként és tanárként végzett munkájában tovább finomította a művészeti elemeket. Az alkalmazott technikákban felhasználja mindazokat az ismereteket, amelyeket az évek során táncosként sajátított el. Ebben a folyamatban egyre inkább fordul az improvizáció kínálta lehetőségek felé. Tommi Kitti számos improvizációs előadás népszerű vendégművésze, és ilyenkor az utánozhatatlan stílusával mindig lenyűgözi a közönséget.

A Tommi Kitti & Co. társulat 2000-ben alakult meg. A repertoárjukban egész estét betöltő és rövidebb fellépések is vannak, köztük Tommi Kitti szólói. Évente átlagosan két új művet visznek színpadra, amelyeket minden jelentős finn táncfesztiválon bemutatnak, és az elmúlt tíz év alatt sok jelentős nemzetközi színpadon is előadták őket. A társulat virtuozitása és az a kifinomult mód, ahogy a táncot kezelik, azt biztosítja, hogy a Tommi Kitti & Co. napjainkban a finn és a nemzetközi táncvilág reflektorfényében van.