Orbán

Programok a Tánc Világnapján

2011.04.27. 12:45

Programkereső

1982-ben az UNESCO a szervezete, a Nemzetközi Tánctanács javaslatára a klasszikus balett óriásának, Jean-Georges Noverre-nek a születésnapját, április 29-ét a Tánc Világnapjává nyilvánították, és egy évvel később ehhez a naphoz más nagyszabású rendezvények kapcsolódtak. Ezt kizárólag tánccal érdemes ünnepelni - akár nézni, akár művelni!
Body Moving
Body Moving

Kortárs tánc, fizikai színház, urban dance, performansz, mozdulatművészet, butoh és flamenco látható 2 órától a Merlinben, ahol második alkalommal rendezik meg a világnaphoz kapcsolódó maratont, amelynek fellépői többek között a Magyar Mozdulatművészeti Társulat, a Kántor Kata, Pataky Klári, a friss Lábán-díjas Fehér Ferenc, a Közép-Európa Táncszínház, a cie Ladjánszki Márta, Gergye Krisztián, Grecsó Zoltán, a Forte Társulat találhatók. Az idei program díszvendége Norvégia, és egy kis "girl power", a Fight Club és a számi kultúra különös keverékéből készült Elle Sofe-koreográfia lesz az este fénypontja 8 órakor. A rendezvényre folyamatos érkezéssel váltható jegy minden programra érvényes, a nap végén végén pedig bárki táncra perdülhet, a ritmusos talpalávalóra SIM {weekendbass} lesz a garancia.

A Gödörben a Tánc Hónapja zajlik. Az Erzsébet téren április 29-én ingyenes programokra kerül sor: kipróbálható a jógatánc, a szving, egyebek mellett lesz realeas táncóra, afro-jazz táncszínház és capoeira, indonéz és libanoni tánc, argentin tangó és break, bemutatkozik Willany Leo, emellett egyperces táncfilmeket és táncfotókat is nézhetnek az érdeklődők.

A Magyar Táncművészek Szövetsége gálaestet rendez a táncművészet legnagyobb ünnepén, s ekkor adják át a szövetség szakmai díjait. Az estre ezúttal a Budapest Táncfesztivál keretében a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor, a fellépők a Pécsi Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Közép-Európa Táncszínház, a Duda Éva Társulat, a Duna Művészegyüttes és a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei lesznek, az est rendezője Novák Ferenc.

A Magyar Nemzeti Balett erre a napra időzítette a Giselle premierjét. A Giselle az egyik legrégibb ránk maradt romantikus balett, melynek bemutatója160 éve volt Párizsban. Az eredeti koreográfiához minden alkotó hozzátesz valamit, miközben igyekszik az egykori hangulatból és lépésanyagból minél többet megtartani. A Tánc Világnapján kerül ismét színre az Adolphe Adam zenéjére, Perrot, Coralli és Petipa készítette koreográfia, amelyet Eldar Aliev, az együttes megbízott igazgatója dolgozott át és állított színpadra.

Az újonnan nyílt RaM Colosseumban egy izgalmas újcirkuszi produkció, a Cirque Mechanics Birdhouse Factory című előadása tekinthető meg, s hogy a néptánc híveiről se feledkezzünk meg: őket a Hagyományok Házában várják, ha kiskorúak, ha pedig nagyobbacskák, akkor menjenek a Fonóba! Egerben az Idők folyamán című koreográfiával ünnepli a Tánc Világnapját a Gárdonyi Géza Színház.

További programok a Tánc Világnapján a Fidelio adatbázisában.