Eszter, Eliza

Kitüntetések a Tánc Világnapján 2011

2011.04.29. 14:58

Programkereső

A jeles nap alkalmából idén is odaítélték a Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai elismeréseit.
Frenák Pál
Frenák Pál

A Magyar Táncművészek Szövetségének tájékoztatása szerint posztumusz életműdíjat ítéltek oda a közelmúltban elhunyt Jakabné Zórándi Mária Harangozó-díjas táncművésznek, táncpedagógusnak, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorának és Hidas Hedvig táncművésznek, balettmesternek, az Állami Balettintézet alapító tanárának, későbbi igazgatójának.

Az évad legjobb alkotója Frenák Pál Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Frenák Pál Társulat művészeti vezetője lett. A Táncművészetért díjat Török Jolán Harangozó-díjas táncművész, táncpedagógus, a Nemzeti Táncszínház igazgatója és Kanyó Béla fotográfus kapja.

A Táncoktatásért és Tánctudományért elnevezésű díj Földi Béla Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Budapest Táncszínház művészeti vezetőjének és Felföldi László tánctörténész, az MTA Zenetudományi Intézetének Tudományos igazgatóhelyettesének jut. 

Az évad legjobb férfi táncosának Sebestyén Bálint Harangozó-díjas magántáncost, a Győri Balett tagját és Katonka Zoltánt, a Közép-Európa Táncszínház tagját találták.

Az évad legjobb női táncosa díjat Nagy Írisz, a Pécsi Balett magántáncosa és Szarvas Krisztina, a Szegedi Kortárs Balett táncművésze érdemelte ki.

Az évad legjobb végzős növendékeinek Széphalmi Júliát és Purszky Lillát (Magyar Táncművészeti Főiskola), Wéninger Dalmát, (Győri Tánc és Képzőművészeti Iskola), valamint Tuboly Szilárdot (Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola) választották.  Már átvette az elismerést a Táncművészek bálján az év legígéretesebb pályakezdő táncművészeként Felméry Lili (Magyar Nemzeti Balett), Szabó Márton (Pécsi Balett) és Horváth Eszter (Duna Művészegyüttes).